Alla älskar lax à la Ann-Louise! - News55
Annons
Annons

Alla älskar lax à la Ann-Louise!

Ann-Louise Hanson är schlagervärldens matdrottning. Turnékompisarna Lill-Babs och Siw Malmkvist skrattar när Ann-Louise börjar prata mat, för då vet de att det blir långvarigt…

Här ger hon sitt bästa laxtips – som alla ungar älskar!

 

Annons

Det var – som oftast – hemma i mammas kök, i Kristianstad, som allting började. För att utvecklas till en ren och skär passion.

-Vi hade det fattigt, men mamma var en mästare på att göra goda rätter av nästan ingenting, berättar Ann-Louise i sina memoarer “Kärlekens miljonär”. Snacka om att kunna koka soppa på en spik.

Men starkaste matminnet handlar om – mjölk.

-Mamma hade vänt ut och in på alla fickor i huset och till sist fått ihop pengar till en liter mjölk. Hon skickade iväg mig till mjölkaffären med en kanna, och “mjölktanten” mätte upp en liter och hällde i kannan.

-På vägen hem mötte jag en kompis från skolan, och han lovade mig tio öre om jag kunde svinga mjölkkannan ett helt varv utan att spilla ut något. Jag svingade kannan – och all mjölk rann ut! Och killen försvann med ett skratt.

Det blev vatten till maten den kvällen.

När jag åkte båt med Ann-Louise nyligen, frossade vi i matsnack – så klart! Och hennes tips för att få barnen att älska fisk lät så bra att det kommer här.

Lax i dill- och apelsingräddsås:

Gör såsen: sjud tre dl vispgrädde med en dl juice av pressad apelsin, rivet skal från en halv apelsin, en tärning fisk- eller grönsaksbuljong, en näve finhackad dill och  lite vitpeppar. Tillsätt lite mer dill och en klick smör när såsen tjocknat en aning. Salta lite, om det behövs.

Häll såsen över lättkokt eller grillad lax och servera med potatis (och kanske något grönt).

Smaskens, lovar svensktoppsdrottningen (50 låtar på listan, kvinnligt rekord!) – och visst vattnas det i munnen?

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. november 2019 (4)
 2. oktober 2019 (4)
 3. september 2019 (5)
 4. augusti 2019 (7)
 5. juli 2019 (8)
 6. juni 2019 (9)
 7. maj 2019 (7)
 8. april 2019 (4)
 9. mars 2019 (7)
 10. februari 2019 (7)
 11. januari 2019 (7)
 12. december 2018 (10)