Champagne, tryffel, korv och ost - mycket som lockar på matmässan - News55
Annons
Annons

Champagne, tryffel, korv och ost – mycket som lockar på matmässan

Omgiven av mat och dryck och glada människor – kan man tänka sig en bättre fredagseftermiddag?

Stockholm Food & Wine är så trevligt att jag t.o.m. kan förlåta mässan det larviga namnet.

Annons

Brukar klaga på att det är för lite mat och för mycket vin på de här mässorna. Men i år är det perfekt, ungefär 50-50. Och lite vin ska det förstås finnas, att skölja ner alla godsaker med. Varför inte champagne? Jag fick prova systemets billigaste, André Legrand (169:-) och en de näst billigaste, Charles Mignon (199:-), och jag tyckte att de smakade alldeles utmärkt. Båda kommer från en släktägd mindre vingård, och här står sonen i familen, Bruno Mignon, och visar stolt upp sina produkter:

Men till maten nu! Självklart dök jag direkt in till några gamla favoriter och handlade där: den odlade silverålen från Helsingborg och de spröda tunnbrödskexen från Mörsjö, t.ex. Men i dag fylldes kassarna också av bl.a. en rejäl bit mört, rökt sidfläsk. Mässans gladaste kvinna, som heter Oy, gav ett recept på köpet: man späckar den med vitlök och kryddörter  och kör i ugnen på 180 grader tills den fått en knaprig yta. Äts med bakad potatis och sallad. Kanske en cole-slaw? Ska provas redan i morron!

Ostar och korvar finns det som vanligt mängder av. Jag köpte vad som ska vara Sveriges bästa isterband och en bit urgammal parmesan.

Mötte också den sympatiske Joakim Geigert (Hagges son!) som sålde kött och korv med framgång. Samt gäss. Jag var nära att spontanköpa en fin svensk, färsk unggås på fem kilo, men kassarna var redan överfulla.

Lättledd som jag är handlade jag däremot tre köksredskap för 100 kronor av en herre som visade hur de kan användas från allt mellan att pressa citron och att göra spiraler av potatis och morot.

Har köpt massor av sånt där genom åren men aldrig använt grejerna. Men nu…

När man jobbat sig igenom hela mässan – och gärna besökt Kockarnas krog, där svenska mästerkockar lagar spännande mat – landar man hos företaget Werners gourmetservice längst in i C-hallen, mässans mest exklusiva hörn, där man kan köpa färsk anklever (500:- för c:a 600 gram), odlad störkaviar, dyra men fina tesorter och färsk tryffel (fransk, svart vintertryffel, 8.000 kronor kilot, och vit albatryffel, 65.000 kronor kilot).

Får nog avvakta utfallet på V75 i morron innan jag slår till på det…

Stockholm Food… – ja, mat- och vinmässan, har öppet t.o.m. söndag.

 

Annons

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

 1. februari 2018 (4)
 2. januari 2018 (6)
 3. december 2017 (11)
 4. november 2017 (8)
 5. oktober 2017 (12)
 6. september 2017 (7)
 7. augusti 2017 (9)
 8. juli 2017 (7)
 9. juni 2017 (7)
 10. maj 2017 (11)
 11. april 2017 (8)
 12. mars 2017 (12)