News55
Detta är en sponsrad artikel

Det blir en fin surströmmingssäsong!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 14 aug. 2019Publicerad: 14 aug. 2019

Gissa vad de här fyra kända personerna kalasar på!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jo: surströmming, förstås – det är ju stor och efterlängtad premär i dag!

Från vänster Anna-Greta Leijon, f.d. skansenchef, Carl Jan Granqvist, professor i matkonst, Christina Möller, hedersdoktor, och John Brattmyhr, nuvarande skansenchef.

Tillsammans med dem och bl.a. kocken Ulrika Brydling fick jag provsmaka årets surisar i går. Och vi var överens: det blir en bra säsong!

Burkar från åtta producenter öppnades och spred sina dofter över halva Skansen när provningen började på restaurang Gubbhyllan nedanför Sollidenscenen. Några var fantastiska, andra mindre bra – förmodligen var någon eller några inte färdigjästa.

Åsikterna går isär om vad man ska äta till surströmmingen, men här fanns allt jag anser behövs: mandelpotatis, hackad lök, tunnbröd, stark ost (Västerbotten) och smör. That´s it!

Aftonbladet, som var med och höll i trådarna tillsammans med Surströmmingsakademien, har tjingat på resultatet, så det får vi läsa i tidningen endera dagen. Men jag kan avslöja att det var jämnt i toppen. Bland dem som fick högst poäng var ett märke som alltid ligger högt på rankinglistorna: Oskars från Söråker:

ANNONS

Toppkvalitet på årets upplaga, Oskar! Och jag gillade också bl.a. Kallax, Röda Ulven och Rovögern.

Men kvalitén kan variera en aning från burk till burk, så man får prova sig fram. Eller lita på sina egna, tidigare favoriter.

Den som inte gillar surströmming har säkert slutat läsa här. Andra har kanske hört talas om min favorit i ämnet, som jag mässar om varje år: surströmmingslåda. Som en laxpudding där laxen bytts ut mot surströmmingsfilé. Mammas recept. Äts med smält smör, underbart! Om nån tjatar ska jag gärna lägga ut receptet igen, säg bara till!.

ANNONS