Det blir en fin surströmmingssäsong! - News55
Annons
Annons

Det blir en fin surströmmingssäsong!

Gissa vad de här fyra kända personerna kalasar på!

Annons

Jo: surströmming, förstås – det är ju stor och efterlängtad premär i dag!

Från vänster Anna-Greta Leijon, f.d. skansenchef, Carl Jan Granqvist, professor i matkonst, Christina Möller, hedersdoktor, och John Brattmyhr, nuvarande skansenchef.

Tillsammans med dem och bl.a. kocken Ulrika Brydling fick jag provsmaka årets surisar i går. Och vi var överens: det blir en bra säsong!

Burkar från åtta producenter öppnades och spred sina dofter över halva Skansen när provningen började på restaurang Gubbhyllan nedanför Sollidenscenen. Några var fantastiska, andra mindre bra – förmodligen var någon eller några inte färdigjästa.

Åsikterna går isär om vad man ska äta till surströmmingen, men här fanns allt jag anser behövs: mandelpotatis, hackad lök, tunnbröd, stark ost (Västerbotten) och smör. That´s it!

Aftonbladet, som var med och höll i trådarna tillsammans med Surströmmingsakademien, har tjingat på resultatet, så det får vi läsa i tidningen endera dagen. Men jag kan avslöja att det var jämnt i toppen. Bland dem som fick högst poäng var ett märke som alltid ligger högt på rankinglistorna: Oskars från Söråker:

Toppkvalitet på årets upplaga, Oskar! Och jag gillade också bl.a. Kallax, Röda Ulven och Rovögern.

Men kvalitén kan variera en aning från burk till burk, så man får prova sig fram. Eller lita på sina egna, tidigare favoriter.

Den som inte gillar surströmming har säkert slutat läsa här. Andra har kanske hört talas om min favorit i ämnet, som jag mässar om varje år: surströmmingslåda. Som en laxpudding där laxen bytts ut mot surströmmingsfilé. Mammas recept. Äts med smält smör, underbart! Om nån tjatar ska jag gärna lägga ut receptet igen, säg bara till!.

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. april 2020 (1)
 2. mars 2020 (8)
 3. februari 2020 (7)
 4. januari 2020 (4)
 5. december 2019 (8)
 6. november 2019 (6)
 7. oktober 2019 (4)
 8. september 2019 (5)
 9. augusti 2019 (7)
 10. juli 2019 (8)
 11. juni 2019 (9)
 12. maj 2019 (7)