Det här glasstestet är alldeles galet: Finaste glassen fick sämsta betyget - News55
Annons
Annons

Det här glasstestet är alldeles galet: Finaste glassen fick sämsta betyget

“Det här är sommarens bästa glass” hojtade en av våra vanligaste tidningar i går.

Tro inte på dem.

Annons

004

Det är jättekul att läsa olika mattester. Men man måste läsa kritiskt. Oftast bygger provätandet på bara några få personers egen smak. Personer som är mer eller mindre kvalificerade för uppgiften. Och som dessutom inte sällan är helt oense, vilket brukar redovisas i texten då och då.

När Aftonbladet provade glass i går måste nånting ha gått snett. Flera kvalitetsmärken saknades (t.ex. Häagen-Dazs och Österhagen), och den enda kvalitetsglass som fanns med fick sämsta betyget. Panelen tyckte att gotländska Gutes vaniljglass var isig och påminde mest om sorbet.

Men snälla panel, det kan bara ha berott på att glassen fått tina och frysts om. Då blir den isig.

Guteglassen (som bara finns på Gotland och i en del stockholmsbutiker) är nämligen en av marknadens topprodukter, oavsett smak: det är en av de ytterst få glassar som görs som glass ska göras: enbart på gräddmjölk, ägg, socker och vanilj (eller annan smaksättning, som åkerbär, choklad eller jordgubbar). Deras beteckning “Riktig glass” är hundraprocentigt befogad.

Själv känner jag bara till en enda annan tillverkare som också jobbar på det sättet: Österhagen i Hjo (som bl.a. finns i vissa konsumbutiker). Deras glass är helt ekologisk och innehåller mer grädde än alla andra märken och smakar, liksom Guteglassen, utsökt. Enligt min och mångas mening.

Några andra gör väldigt god glass på gammaldags vis men tillsätter konsistensgivare av olika slag. Fullt tillåtet, fast det är inte kul när glassen blir “klistrig”. Bort med det!

Och många fabrikanter spetsar sin glass med både färg- och konserveringsämnen och annat skit.

Men framförallt blåser man ofta in luft. Många av dem som fått högsta betyg i AB-testet innehåller massor av luft. Paketen känns fjäderlätta när man håller i dem. Det är därför de här tillverkarna ofta anger priset i liter, inte kilo.

Håll ett paket Alvestaglass i ena handen och ett lika stort paket Järnaglass i den andra. Det senare är mycket tyngre, det förra känns jättelätt, man får alltså betala dyra pengar för luften i alvestafallet.

Går man bara efter glassens smak kan man förstås testa fram vilka kemikalieprodukter som helst till höga betyg. Men så enkelt borde inte vi konsumenter låta oss luras!

 

 

Annons

OBS: Detta skrevs före nya attentatet i Frankrike

Ett hemskt sammanträffande. Hyllningen till Frankrike på nationaldagen skrevs timmarna innan attentatet i Nice kablades ut över världen. Efter det har vi ännu ett skäl att stå upp för Frankrike.

———-

14 juli, Frankrikes nationaldag. Inte så värst mycket väsen om den här hemma i år.

Men själv blir jag lyrisk. Sitter i fantasin på ett kafé i Paris. Eller en bykrog i Normandie. Eller en strandservering i Cannes. Eller…En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

 1. juni 2019 (8)
 2. maj 2019 (7)
 3. april 2019 (4)
 4. mars 2019 (7)
 5. februari 2019 (7)
 6. januari 2019 (7)
 7. december 2018 (10)
 8. november 2018 (6)
 9. oktober 2018 (8)
 10. september 2018 (8)
 11. augusti 2018 (7)
 12. juli 2018 (9)