Från Paris till Nice - och stans egen, världsberömda sallad - News55
Annons
Annons

Från Paris till Nice – och stans egen, världsberömda sallad

Färdig med Paris.

Nä det blir man förstås aldrig! Men nu bar det av till Nice. Med oktobersol, bad, palmer – och det här:

 

 

Annons

En sallad nicoise tio meter från Medelhavet. Stans signaturrätt, en av de godaste, enklaste och billigaste sallader som finns. Lika härlig hemma i vårt mörknande land som vid “änglarnas  bukt”  (baie des anges) i det berömda ljusets Provence.

Fransmännen tvistar sen hundra år tillbaka om hur en äkta salade nicoise ska göras. Det första kända receptet publicerades 1903. I dag menar de flesta att de här ingredienserna är obligatoriska:

-valfri grönsallad, gärna ruccola, eller blandade blad

-hårdkokt ägg

-fina tomater

-tonfisk

-svarta oliver

Dessutom tycker majoriteten nog att man bör ha

-några sardellfiléer (ett måste, enligt min enkla åsikt)

-lökringar (samma sak där!)

-späda haricots verts, råa eller lättkokta

-kronärtskocksbottnar

-lite finskuren selleri

-några bitar kall, kokt potatis.

Det förekommer också salade nicoise med morötter, ris och annat, men det gillar i alla fall inte jag.

Dressingen är viktig: god olivolja, lite röd- eller vitvinsvinäger och gärna en tesked dijonsenap. Samt salt och peppar, förstås.

Gissa om det här blev en värdig början på några matdagar i Nice!

Fortsättning följer.

 

Annons

Missa inte stora franska matfesten!

En gång om året – i första halvan av oktober – bjuder Paris upp till en sjusärdeles matfest på de små gatorna runt Sacré Coeur högst upp i Montmartre.

Från – oftast små – producenter i hela Frankrike serveras det ostar, korvar, grytor, viner, ostron och andra skaldjur, anklever och skinkor, patéer och sötsaker.

Den här festen var huvudmålet med Parisresan i år. Om jag trivdes? Gissa!

 

Här är krogfolkets egna vinnare!

Kan man få ett finare pris i matbranschen än det som branschen själv röstar fram?

Visserligen är det förstås gästernas åsikter som väger tyngst. Men hos branschfolket självt ligger det förstås extra mycket prestige i att få en tung utmärkelse av kollegerna.

Nu har krogsverige sagt sitt om 2017. Och som den här bloggen har konstaterat tidigare, så stormar landsorten fram på bred front. De finaste priserna hamnar i år i Halmstad, Järpen och Oskarshamn!

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. juli 2018 (5)
  2. juni 2018 (7)
  3. maj 2018 (6)
  4. april 2018 (9)
  5. mars 2018 (10)
  6. februari 2018 (7)
  7. januari 2018 (6)
  8. december 2017 (11)
  9. november 2017 (8)
  10. oktober 2017 (12)
  11. september 2017 (7)
  12. augusti 2017 (9)