Frankrikes helg - även på tallriken! - News55
Annons
Annons

Frankrikes helg – även på tallriken!

Så här grattar vi Frankrike – i dag på nationaldagen och i morron till VM-guld i fotboll (tror jag)!

Vi gör det med den mest berömda av alla franska sallader. Som passar perfekt även i den tropiska svenska sommarvärmen.

Annons

I Frankrike går debattens vågor emellanåt höga om hur en perfekt salade nicoise ska göras. En del kräver att den innehåller potatis, andra kör med morötter, kalla haricots verts osv. Men det här är nog grundreceptet:

Gör en vinägrettsås och blanda ner fin, riven sallad – gärna flera sorter: ruccola, huvudsallad, frisé, vattenkrasse – samt ringar av färsk lök, tomater i skivor, en rejäl näve svarta oliver och – eventuellt, det här är alltså ett av tvisteämnena – lite kall kokt potatis.

Vänd försiktigt ner bitar av tonfisk från burk, salta, peppra och garnera med klyftor av kokta ägg samt sardellfiléer. Alla älskar  kanske inte sardeller, men utan den salta ingrediensen blir det helt enkelt ingen salade nicoise.

Vi åt den i dag på 14 juli med baguette, dijonsenap och rosévin och kände oss förflyttade till Rivieran. Och nu är vi laddade för VM-finalen!

Annons

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. augusti 2018 (3)
  2. juli 2018 (9)
  3. juni 2018 (7)
  4. maj 2018 (6)
  5. april 2018 (9)
  6. mars 2018 (10)
  7. februari 2018 (7)
  8. januari 2018 (6)
  9. december 2017 (11)
  10. november 2017 (8)
  11. oktober 2017 (12)
  12. september 2017 (7)