Han struntar i dieter - ät och var glad! - News55
Annons
Annons

Han struntar i dieter – ät och var glad!

“Den här kokboken är skriven utan någon som helst hänsyn till kostcirklar och medicinska råd.

Ät och var glad!”

Inte konstigt att man blir nyfiken på den. Särskilt som den är skriven av en av Sveriges roligaste personer: Sven Melander.

Annons

Tyvärr – det ska sägas på en gång – är den svår att få tag i (den kom ut 2014). Men hittar du den, garanterar jag en njutningsfylld läsning.

Den – och Sven – är inte som andra. Han är dödligt trött på att vårt förhållande till mat blivit alltmer komplicerat, skriver han. Han ser alltmer groteska kombinationer: choklad-lakrits-tallkottar, bladguld i soppan osv. Han tycker att det är skrämmande att möta omvärldens oförsonliga syn  på alla former av övervikt. Och han sågar livsmedelsindustrin, läkare, kvällstidningar och självutnämnda näringsexperter som terroriserar oss med mer eller mindre kontraproduktiva hälsoråd och  falska “hälsoprodukter” – som lightvaror som i stället är rena sockerbomberna .

Med andra ord, hojtar han: strunta i sånt, ät och var glad!

Boken titel är en utmanande krigsförklaring till alla som vill pracka på oss en matfilosofi som vi inte vill ha och – kanske – inte behöver: Upp i vikt kvickt…

Man kan säkert argumentera länge mot Sven Melanders teorier om mat och hälsa. Men han skriver väldigt underhållande, som den drivne journalist han är. Och vansinnigt roligt. Om möten med matmänniskor som gett honom härliga upplevelser: krögare, kockar – och mamma.

Recepten retar smaknerverna – från mors plommonspäckade fläskkarré över professorns (Leif GW Persson) gräsand till Leilas (Lindholm) libanesiska råbiff. Så här ser den ut:

Melanders fisksoppa blir man också sugen på:

Roliga episoder från inspelningen av Sällskapsresan får man också. Plus bl.a. en obetalbar dialog mellan de båda TV-kockarna Werner och Werner (“det går lika bra med selleri”).

Kanske lite ojust mot er som blir nyfikna att tipsa om en bok som det knappast går att få tag i längre. Men den är intressant att peka på som en motvikt till nästan all annan matlitteraur och hälsojournalistik.

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)