Här sitter traditionerna i väggarna - gamla Savoy håller stilen i en ny tid - News55
Annons
Annons

Här sitter traditionerna i väggarna – gamla Savoy håller stilen i en ny tid

Här satt Fritiof Nilsson Piraten. Här satt Sten Broman. Här har också Evert Taube och Povel Ramel suttit.

Och nu sitter jag här – på Savoy i Malmö. Det känns mer än högtidligt.

Annons

Jag satt faktiskt här redan 1968, i sällskap med den frodige Åke Grönberg och tidningskungen Olof Wahlgren. Vi var på turné i Skåne inför valet samma år, Olof Wahlgren höll tal, Åke Grönberg sjöng och jag hade som huvudsakliga uppgift att dela ut kaffeburkar.

Redan då klev man in på Savoy med en viss vördnad. Det var vita dukar, tjusiga hovmästare och utsökt meny. Piratens och Bromans stambord stod mitt i lokalen. Vi satt intill, vi åt kräftor, och Åke Grönberg berättade saftiga skrönor från sitt brokiga artistliv.

Så klev jag in i samma lokal i kväll. De vita dukarna var borta, och där de gamla legendarernas stambord stod tronar i dag en tjusig bar. Den anrika krogen heter numera Savoy Grill och befolkas till stor del av Malmös mondäna yngre garde samt hotellgäster och nyfikna turister.

Allting förändras – men man kan fortfarande äta väldigt gott på Savoy. Jag beställde en “grillplate” som inte gick av för hackor. Och så trevligt den presenterades – i en liten bordsgrill med uppfällbart lock:

Här låg bitar av en utmärkt entrecote, perfekt grillade, ett stycke långbakad (12 timmar!), supermör kalvbringa och en bit välglacerade revbensspjäll. Det här grillgodiset kom in med en bra bearnaise och en enastående rödvinssås med smak av kalvfond och smör, en av de mest perfekta jag smakat. Och – kanske det bästa av allt – Savoys pommes frites är hemlagade och alldeles underbara. Möjligen borde de varit skållheta när de kom in, som pommes ska vara.

Till kaffet blev det en kokosglass av bästa sort – också hemlagad, liksom det mesta på Savoy.

Serveringen sköttes perfekt av trevliga ungdomar, som också hade pluggat på om de gamla stötarna Piraten och Broman.

Undrar förresten var alla servicesinnade unga människor kommer ifrån i dag? Gränsen mellan genuin vänlighet och intränade, mekaniska servicemanér är  hårfin, men de flesta håller sig på rätt sida. och man blir verkligen glad av att möta dem.

Gamla, fina Savoy… du håller stilen i en helt ny tid!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. januari 2020 (4)
 2. december 2019 (8)
 3. november 2019 (6)
 4. oktober 2019 (4)
 5. september 2019 (5)
 6. augusti 2019 (7)
 7. juli 2019 (8)
 8. juni 2019 (9)
 9. maj 2019 (7)
 10. april 2019 (4)
 11. mars 2019 (7)
 12. februari 2019 (7)