Hemgjord varmkorv och nya tillbehör - är det en revolution som har börjat? - News55
Annons
Annons

Hemgjord varmkorv och nya tillbehör – är det en revolution som har börjat?

Den gamla varmkorven med bröd och senap kommer aldrig att dö ut – men nu rullar en revolution i korvvärlden igång, och den blir svår att stoppa. Nya, hemgjorda korvar med oväntade tillbehör vill erövra landet under 2019.

Forna tiders korvgubbar skulle inte känna igen sig.

Annons

Hundra kända svenskar fick sig ett smakprov på framtidens korvmeny i Hötorgshallen i Stockholm i kväll. De såg nöjda och mätta ut. Mr Boogieman själv, Owe Thörnqvist, föreföll beredd att riva av en varm korv boogie. Andra som gärna bytte ut det traditionella partykäket och bubblet mot korv och öl var Jan Malmsjö, Susanne Axell, Arne Hegerfors, Lasse Lindbom, Björn Eriksson och Björn Ranelid, för att nämna några. Bjöd gjorde det nya företaget Korvkultur, som har storslagna planer på att rulla ut massor av korvkiosker, barer och bistroer över landet.

Hemgjorda kvalitetskorvar ska man servera, som waguyfalu, älgkorv, ost- och svampkorvar – ackompanjerade av tillbehör som korven aldrig mött tidigare: chili-räksallad med gulbeta, cheddarostmos, bakpotatis med friterad schalottenlök, friterad och picklad jordärtskocka, picklad pumpa och äggröra med gräslök och basilika.

Konceptet har skapats av Roland Persson, mästerkock med förflutet från Franska matsalen på Grand i Stockholm, som han var chef för, Operakällaren, Berns, KB och andra lyxhak. Under mer än ett år har han tänkt fram nya korvidéer och testat och förfinat dem i sitt korvlaboratorium på söder. Nu är det dags att föra ut resultatet, och man har alltså börjat i Hötorgshallen.

Stjärnkockar har en speciell kärlek till korv. En gång var jag konferencier på en stor mattävling i en norrlandsstad, där ett helt gäng av våra mest berömda kockar var jury. När det blev dags för prisutdelning var den berömda juryn plötsligt försvunnen. Man letade överallt – tills man hittade sällskapet av fine dining-kockar i en närliggande korridor – allesammans glupskt mumsande på varmkorv med bröd…

Och det är väl det som det nystartade gänget i Korvkultur – och fler andra, som ligger i startgroparna – har insett: korv kan ätas när och var som helst. Och av alla.

Arne Hegerfors har tuggat i sig en och annan korv ute på sportarenorna.

Susanne Axell från “Fråga doktorn” hävdar att doktorn rekommenderar all korv som är bra och nyttig.

Björn Ranelid i toppform. Kan det vara korven?

 

 

Annons

Frestande fiskar i komplett kokbok

Ät mera fisk!

Det var nog ett nyårslöfte hos många. Och nu läser jag en ny bok som får mig att avge ett sånt löfte på stående (nåja, sittande) fot: fiskhandlaren Nils Molinders heltäckande “FISK – den ultimata kokboken om fisk och skaldjur”.

Som jag längtar efter stuvad abborre, smörstekt rödspätta eller grillad gravlax med senapspotatis just nu!En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. februari 2020 (5)
 2. januari 2020 (4)
 3. december 2019 (8)
 4. november 2019 (6)
 5. oktober 2019 (4)
 6. september 2019 (5)
 7. augusti 2019 (7)
 8. juli 2019 (8)
 9. juni 2019 (9)
 10. maj 2019 (7)
 11. april 2019 (4)
 12. mars 2019 (7)