News55

I skogen växer rena hälsobomben!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 24 maj 2018Publicerad: 24 maj 2018

En skog av delikatesser. Ramslök så långt ögat når. En nästan upphetsande vacker syn. Och nu ska det kokas soppa på allt det ätbara från naturens grönska!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På ICA kostade några ensamma ramslöksblad 38 kronor i dag. Ungefär 700 kronor kilot. Här, i skogen, kunde man plocka hur mycket som helst.

Men det finns ju annat gott grönt, som är lättare att hitta. Kirskål, späda maskrosblad, löktrav, nässlor… I morron bär det ut igen, alla det där finns runt husknuten.

Sen ska det lagas en soppa som blir rena hälsobomben. Så här:

Plocka vad du hittar av naturens ätbara gröna blad. Skölj väl. Koka allt det gröna i ett par minuter. Kyl snabbt ner för att behålla den djupa, vackra färgen. Häll av spadet och koka ihop det tills knappt hälften återstår. Tillsätt kycklingbuljong på tärning. Hacka grönsakerna fint. Mixa dem med lite av spadet. Häll mixen och resten av spadet i en kastrull och koka upp med några matskedar grädde och crème fraiche. Smaka av med mer salt och peppar.

Servera med pocherat eller lättkokt ägg och en ostmacka.

Soppan är lika ljuvlig som nyttig. Och – kanske bäst av allt: i stort sett gratis!

ANNONS

Har man inte förmånen att hitta ett sånt här ramslöksställe, kokar man förstås nästan lika gärna en soppa på purjolök och spenat plus allt det där andra gröna, som växer vilt överallt!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS