Annons
Annons

Kan man bota baksmällan med mat?

Söndag morron.

Trött i håret? Dunkande huvudvärk? Ökentorr i halsen? Fylld av ångest? Kort sagt: bakis?

Jag garanterar ingen bot, men kanske kan du söka tröst i den här nya boken…

Annons

 

005

En färsk bok om bakismat alltså.

Om det finns vetenskapliga belägg för att hamburgare, pizza och ägg skulle bota baksmälla vet jag inte. Men det hindrar ju inte att det kan vara god mat.

Det är två bröder som heter Erik och Wiktor Halldén som skrivit boken “Det är ju en dag i morgon också”. Den är full med recept på sånt som man kanske inte direkt störtar ur sängen och lagar efter en festkväll – då är det väl mest litervis med vatten som gäller – men som kan vara gott och säkert effektivt att dra igång kroppen och själen med efter att man tyckt synd om sig några timmar.

Det är mycket hamburgare. En del pizzor. Och självklart ägg. Det här är en kul variant på Egg Bénédict:

007

Eggs Hemingway: Rosta en halv bagel i stekpanna. Lägg på en rejäl skiva rökt lax. Lägg på ett pocherat ägg. Häll sen över ett par matskedar hollandaisesås (helst hemlagad såklart) och toppa med hackad gräslök och svartpeppar.

Förmodligen behöver man inte nödvändigtvis vara bakis för att gilla den rätten…

Några allmänna, goda tips finns också med i herrarna Halldéns bok, t.ex. att riva ner några matskedar peccorino i äggröran. Provar jag gärna.

Annat gott är frozen bananas. Enkelt och läskande och nånting man även kan muta barnen med, så att de lämnar  en i lugn och ro ett par timmar extra en söndagsmorron.

Vissa rätter får man nog koncentrera sig extra för att få i sig en skakig morron. Den här goda dubbel-dubbel-dubbel-däckaren t.ex. kräver nog inte alltför darriga händer när den ska ätas:

008

Kalkon, bacon, cheddar, avokado, tomat, ägg och sallad mellan skivor av sandwichbröd. 

Vad hälsocoachen och doktorn säger om att hälla i sig alkohol dan efter kan man ju bara ana. Men författarna till bakisboken framhärdar och fyller en inte så liten del av sidorna med drinktips. Vad sägs om den här:

Bull shot

Värm 1 dl oxbuljong i en kastrull. Ta av från spisen och häll i 8 cl vodka. Låt svalna något och servera i snapsglas med en citronskiva.

Eller:

The Professor

Gnid in kanten på ett glas med en bit clementinskal. Fyll i 3 cl Fernet Branca och 2 cl Underberg.

Det perfekta botemedlet för en orolig mage, hävdar författarna. Och försöker låta som våra vanligaste alkoholexperter: “En talför dryckeskombination med toner av tweed och vältummade boksidor”.

Huva. Men kanske effektivt: efter den drinken bestämmer man sig nog för att aldrig bli bakis igen…

 

Annons

Världens sämsta grönsaksodlare?

Kolla! Det här blev årets skörd av morötter i mitt två kvadratmeters trädgårdsland.

Och det är bara en del av årets grönsaksfiasko. Rädisorna ruttnade bort. Dillen syntes överhuvudtaget inte till. Och sockerärterna – ett tiotal – blev som små träbitar. Var finns ni: Ernst, Victoria Skoglund, Tareq Taylor, Bosse Rappne. Micael Bindefeld, alla grönfingrade trädgårdsmonster som får allting att gro, växa och prunka? Kan nån av er förbarma sig och rycka ut till århundradets mest misslyckade odlare?

 

Krabborna är här – bästa skaldjuret? Ät naturell eller i förförisk stuvning…

Hurra, hurra, krabborna är här! Och nu kan vi njuta av det matigaste och enligt många godaste och mest prisvärda skaldjuret i två månader framåt.

Det är nästan löjligt – som med alla skaldjur – att göra nåt annat än att äta krabban färsk, kall, kokt, utan andra tillbehör än möjligen rostat bröd och en god majonnäs – men har du gjort det några gånger så testa de varianter som kommer här!En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. maj 2020 (8)
 2. april 2020 (7)
 3. mars 2020 (8)
 4. februari 2020 (7)
 5. januari 2020 (4)
 6. december 2019 (8)
 7. november 2019 (6)
 8. oktober 2019 (4)
 9. september 2019 (5)
 10. augusti 2019 (7)
 11. juli 2019 (8)
 12. juni 2019 (9)