Kocklandslagets spännande lunch : Syrsor, gräshoppor, maskar, larver... - News55
Annons
Annons

Kocklandslagets spännande lunch : Syrsor, gräshoppor, maskar, larver…

Framtidens mat är redan här!

I dag har jag provat rostade mjölmaskar, friterade gräshoppor, syrsor och skalbaggslarver.

Gick det ner? Ja, läs här:

Annons

En miljard människor beräknas gå hungriga i dag. Och varje år ökar jordens befolkning med 70 miljoner människor. Vi kommer att behöva hitta nya sätt att mätta alla munnar.

Forskare tror att insekter och alger kan vara lösningen. Och nu har kocklandslaget antagit utmaningen att skapa morgondagens mat – full av insekter. Jag provade ett antal i dag.

Det är på Viking Lines båtar man serverar vad som kallas Future Food under april och maj. Så här ser den fasta menyn ut (480 kronor):

— Lättrökt algrimmad torskrygg med friterade gräshoppor, syrad fänkål, brynt smör, gräddfil och pepparrot.

Gräshopporna är det som ser ut som små fiskar. De var knapriga, och smaken var det inget fel på, ungefär som rostat bröd. Varmrätten:

— Lammfilé med kryddrostade mjölmaskar, ört- och fårostkräm, frasig jordärtskocka, svamp och  krasse:

Mjölmaskar låter ju inte så aptitligt – men de här var jättegoda! Nötig smak och behagliga att tugga. Lammet mycket fint och övriga tillbehör utmärkta.

Efterrätten beskrivs så här målande:

— Mandelmazarin och vaniljbavaroise med syrsor, skalbaggslarver, kolasås, jordgubbar, örtsorbet, granola på rostad choklad och kardemumma:

Allra godast var den lilla mandelmazarinen, men syrsorna och skalbaggslarverna med sin kardemummasmak var inte så dumma heller.

Lunchsällskap, hungrig efter trevlig intervju och skön sång, var den färgstarka Arja Saijonmaa. Om syrsorna sa hon:

-Jag sjunger hellre om dem än äter dem…

(Ja, ni vet “Syrsors sång”, ett paradnummer med såväl Zarah Leander som Arja).

Men hon smakade i alla fall på en (1) friterad gräshoppa. Bra gjort! Och lika bra att vänja sig inför framtiden…

 

 

 

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. december 2018 (3)
  2. november 2018 (6)
  3. oktober 2018 (8)
  4. september 2018 (8)
  5. augusti 2018 (7)
  6. juli 2018 (9)
  7. juni 2018 (7)
  8. maj 2018 (6)
  9. april 2018 (9)
  10. mars 2018 (10)
  11. februari 2018 (7)
  12. januari 2018 (6)