News55
Detta är en sponsrad artikel

Mat för gudar och horans kyckling... på årets bokmässa fanns det mesta

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 29 sep. 2019Publicerad: 29 sep. 2019

Vad ska man äta när kroppen värker? Hur lagar man den goda "horans kyckling"? Se där några frågor man fick besvarade på bokmässan i Göteborg!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blev bara en dag på bokmässan i år. Självklart höll jag mig mest på matboksavdelningen, och det var lika lustfyllt som vanligt. Bara att bläddra i hundratals kokböcker, frestas av läckra bilder och engagerande mattips var ett nöje som gärna kunde fått vara längre.

Vissa böcker var rena fynden. Britt-Marie Mattssons och Leif Mannerströms spännande “Matens makt” t.ex., om vad världens mäktigaste har ätit tillsammans i historien, kunde man köpa för 99 kronor. Andra spännande titlar, som “Mat för gudar” fick man för 49 kronor. Och så vidare.  Utbudet var enormt.

Matlust och livsviktiga frågor som klimat och integration samspelade på flera ställen på mässan. I en liten monter stod nio systrar från Angered utanför Göteborg, bjöd på kanelkryddat arabiskt kaffe och sa:

-Vi jobbar för medmänsklighet med maten som vapen!

Deras bok heter “Hoppet – kvinnorna, kryddorna, kampen” och är också full av spännande recept från mellanöstern.

Klimatets främsta förkämpar – ja, möjligen förutom Greta Thunberg… – är bina, det vet ju numera nästan alla. Utan bin klarar sig inte planeten. Så när Andrea Wallroth från Djäknegården i Halland står på bokmässan och säljer honung gör hon en insats för världen. Om man ska vara mindre högtidlig, så smakar hennes honung också underbart. Jag provade en variant som är smaksatt med propolis, en bi-produkt (hehe) med 300 viktiga ämnen, mineraler och vitaminer, som sägs vara oerhört nyttig. Åt upp halva burken redan på tåget hem…

ANNONS

Apropå hälsa så sprang jag också på en bok om smärta, skriven av specialistläkaren Sofia Göthe, rehab- och träningsentreprenören Björn Rudman och fysioterapeuten Tobias Marmheden. Ett kapitel handlar om smärta – som nog majoriteten av 55-plussare känner mer eller mindre av – och mat. Och som misslyckad bantare – med värk – får man ett glädjande besked: ät inte för lite! På äldre dar  behöver kroppen mer och mer energi för att orka kämpa mot smärta och åldrande. Så ät! Men det gäller förstås också att äta rätt. I den här boken får man några tips:

Nå – äter gör man ju inte bara för att hjälpa integrationen, hälsan och klimatet på traven… det ska ju vara lustfyllt också! En liten bok som kommer ut i 5.000 exemplar varje år är en ganska smart rabattprodukt; man tar med den till en eller flera av 12 stockholmsrestauranger och visar den vid beställningen, så får man en huvudrätt gratis (om man är två personer). Den kostar ett  par hundralappar, så man får gå på krogen två gånger för att den ska ha betalat sig. Krogarna är av olika sort, från Frida Ronges hyllade Tak på Brunkebergs Torg till den lilla kvarterskrogen Bistro Casper på Dalagatan.

Nå – hur var det nu med horans kyckling, som jag hittade på mässan?

Jo, rätten med det lätt skabrösa namnet finns i en ganska speciell bok, som i år vann kategorin Charity Europe i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards. Den har skapats av personer med funktionsnedsättning på Habo gård, som drivs av Lunds kommun. Den innehåller enkla recept med få ingredienser. Ett är “Kyckling à la Puttanesca”, och du ska få receptet!

ANNONS

Puttanescasåsen ska ha uppfunnits en sen sommarkväll i början av 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på Ischia, en ö utanför Neapel. Några sena gäster bad honom att skaffa fram både mat och en lättfotad dam. Han slog två flugor i en smäll och kom in med en rätt av rester som han hade i köket och presenterade den: “här har ni er puttanesca” – det senare ordet betyder just hora. Receptet på sås puttanesca spreds snart över hela södra Italien och så småningom ut över världen. Den kan användas både till fågel, fisk och ljust kött, och så här gör man den med kyckling:

2  vitlöksklyftor

5 soltorkade tomater i olja

4 msk olja från tomaterna

2 kycklingfiléer

2 msk olja (oliv)

6 sardeller

1 tsk peppar

ANNONS

10 urkärnade oliver

1 dl vitt vin

3 msk kapris

1 kruka basilika

Skala vitlöksklyftorna och hacka dem i bitar. Hacka tomaterna. Dela kycklingen i bitar. Stek vitlök och sardeller långsamt i en gryta med olja tills sardellerna har smält.

Lägg kyckling, tomater, oliver, vin och kapris i grytan, blanda runt, sänk värmen och låt koka sakta i 20 minuter.

Låt svalna och lägg i basilikabladen.

ANNONS

De som gjort boken är gäster på Habo gård och kallar sig Habogänget. Den kan beställas på mejladressen [email protected].

 

 

 

 

 

ANNONS