Oxrullader blir härlig söndagsmiddag - News55
Annons
Annons

Oxrullader blir härlig söndagsmiddag

Här råder rena husmanskostrallyt för närvarande. I dag gör vi oxrullader!

Annons

Köpte lövbiff för andra gången på en vecka, den var ovanligt fin till sjömansbiffen häromdan. Och nu alltså oxrullader – lite pyssligt och farligt (?) gräddigt, men vansinnigt gott.

Det är kul men inte nödvändigt att fylla dem med nånting. En vacker dag ska jag prova med härlig oxmärg och äpple och kanske en liten bit bacon, men den här gången blev det saltgurka, en tesked stekt rödlök och en bit marinerad fetaost. Dessutom strök jag lite dijonsenap på varje köttskiva, pepprade rejält och saltade:

Sen är det ett petgöra att rulla ihop skivorna till fina dolmar och fästa ihop dem med tandpetare. Jag är inget bra på det, det blev mer små runda paket, men vatusan…

Så över med bitarna i en smord form, varpå man tar sig an det kanske viktigaste: såsen. Jag hällde en ansenligt mängd grädde i pannan som “rulladerna” just stekts i (där sitter massor av god smak) och spetsade med oxbuljong, soja, kalvfond, en tesked svart vinbärsgelé och lite olika kryddor (ta efter smak). Kokade ihop såsen med lite redning och justerade smaken.

Sen var det bara att hälla såsen över oxrulladerna och ställa in i ugnen, 200 grader i en timme.

Kokt mandelpotatis är himmelskt gott att servera till, liksom nåt grönt – sockerärter, broccoli eller gröna ärter. Samt vinbärsgelé eller lingonsylt.

Det kan man kalla söndagsmiddag!

Annons

Efter 50 år: äntligen sjömansbiff!

Skäms nästan att säga det, men det tog över 50 år i köket innan jag nu – äntligen – lagat två klassiker, såna som våra mammor gjorde en gång i veckan: kåldolmar, och sjömansbiff.

Dolmarna hade hamnat på sista plats i en skönhetstävling. Kräver mer träning! Återkommer efter nästa försök.

Men sjömansbiffen – wow! Prova själv, om du inte har gjort det!

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

 1. maj 2018 (4)
 2. april 2018 (9)
 3. mars 2018 (10)
 4. februari 2018 (7)
 5. januari 2018 (6)
 6. december 2017 (11)
 7. november 2017 (8)
 8. oktober 2017 (12)
 9. september 2017 (7)
 10. augusti 2017 (9)
 11. juli 2017 (7)
 12. juni 2017 (7)