Annons
Annons
Annons

Smörrebrödsdrottningen fyller 80 – och numera är Ida Davidsen digital

Nästa fredag fyller Danmarks och hela världens smörrebrödsdrottning Ida Davidsen 80 år.

Möjligen jobbar hon inte på sin klassiska krog då. Men det gjorde hon häromdan, när jag var där.

Vilken krutgumma!

Som dessutom blivit digital på gamla dar.

Annons

Ida är femte generationens krögare i  Köpenhamn. Det började med att den gamle Oscar Davidsen öppnade en vin- och ölstuga 1888, dit köpenhamnarna kom för att få sig en tår. Men vissa frågade efter något  att äta till, så Oscars fru fick springa ut i köket, bre några smörgåsar och lägga på vad som fanns till hands. Så föddes smörrebrödet!

Länge höll Oscar Davidsen, som restaurangen hette, till i den s.k. Sjöpaviljongen mitt i Kongens by. Vi som hann uppleva den glömmer inte de 140 cm långa beställningssedlarna, de 178 olika smörrebröden som fanns där, de stärkta vita dukarna och det danska gemytet.

1974 flyttade man till en mindre lokal på Store Kongensgade, nära Kongens Nytorv. Den är numera känd över stora delar av världen, och till den kommer kungligheter, ministrar, artister, finansfolk och helt vanliga människor.

Måste säga att jag blev aningen förvånad när jag klev in på krogen. Borta var dukarna, ljuset var dämpat – och smörrebröden är numera digitala. Man får en platta med elektroniska bilder på utbudet. 80-åriga Ida har hängt med sin tid…

Någon gång har jag tyckt att Idas smörrebröd varit lite väl skruvade. Men de gamla klassikerna, som får en att känna historiens vingsus, finns självfallet kvar (hon skulle bara våga annat!). 

Som rökt ål med äggröra. Eller råbiff med lök, kapris, pepparrot och äggula:

Men sillen bärs fram i en modernare, trendigare skepnad:

En klassiker jag aldrig vill missa är Dyrlaegens natmad – veterinärens nattmat. Mjuk leverpastej på rågbröd, toppad med stelnad köttsky, saltkött och rödlök. Snudd på oslagbart!

Och här serveras den goda och vrålstarka elefantölen i flaska i stället för plåtburk. Det är klass!

Om man orkar, sitter det förstås fint med lite friterad camembert till kaffet:

Ida håller stilen och kan fortfarande rekommenderas. Även om man saknar de långa smörrebrödssedlarna:

Annons

En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

Arkiv

  1. december 2017 (5)
  2. november 2017 (8)
  3. oktober 2017 (12)
  4. september 2017 (7)
  5. augusti 2017 (9)
  6. juli 2017 (7)
  7. juni 2017 (7)
  8. maj 2017 (11)
  9. april 2017 (8)
  10. mars 2017 (12)
  11. februari 2017 (6)
  12. januari 2017 (11)
Annons