News55
Detta är en sponsrad artikel

Stroganoff och paj, nu är skinkan slut!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 06 jan. 2020Publicerad: 06 jan. 2020

Var det Särimner jag hade köpt? Julskinkan räckte i evigheter i år. Men till trettonhelgen lyckades jag ta kål på den sista biten. Och det blev två jättegoda rätter av resten!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter den klassiska drömskinkan, skinkpytten, skinksalladen, alla skinkmackorna och förra veckans frasiga skinkschweizerschnitzel (säg det fem gånger med alla sje-ljuden på rätt plats, haha…) blev det ett par ytterligare varianter. I förrgår en krämig skinkpaj med paprika och västerbottensost:

Förgrädda en pajdeg gjord på bara smör, mjöl och lite salt. Inget ägg, inget vatten. Behöver inte knådas ihop till en deg, bara finhackas och smulas ner i pajformen.

Ta ut formen när degen börjar få lite färg. Lägg ner ett par nävar grovhackad babyspenat i formen. Vispa ihop en äggstanning på fem-sex ägg och 4-5 dl grädde plus 1 dl mjölk samt 1 dl grovriven ost, helst västerbotten, parmesan eller emmentaler. Häll den i formen, över spenaten, och blanda ner finstrimlad skinka, lite skuren sticklök och några halverade cocktailtomater. Strö över lite mer riven ost och gratinera i c:a 45 minuter. Toppa med en stor näve bladsallad och servera.

Vill man förfranska sig lite kan man kalla pajen för Quiche – eller Quiche Lorraine –  det låter kanske ännu godare…

Dan efter fanns det forfarande skinka kvar. Då fick det bli något åt Stroganoff-hållet:

Fräs en näve hackad gul lök och fyra-fem skivade vitlöksklyftor i smör eller olivolja. Rör ner 2 msk tomatpuré. Tillsätt en burk krossade tomater och en-två dl vispgrädde eller crème fraiche, krydda upp med en tsk soja, en köttbuljongtärning och en tsk fransk eller svensk senap. Koka 20 minuter. Tillsätt strimlad skinka och koka 10 minuter till. Servera med ris eller pasta och sallad.

ANNONS

Tack, fina julskinka för den här gången och för lång och trogen tjänst!

ANNONS