Ta emot hetaste svamptipset just nu: Skogarna är knökfulla av Karl Johan! - News55
Annons
Annons

Ta emot hetaste svamptipset just nu: Skogarna är knökfulla av Karl Johan!

En skottkärra full med Karl Johan – det var vad grannen och vännen Irma kom hem med i dag. Och retsamt la ut på Facebook.

Jag blev ju alldeles sjövild. Och stack direkt ut i skogen. Utan skottkärra men med stor korg. Och den blev nästan full!

Annons

IMG_1489

Irmas skottkärra.

20160906_162944

Min korg. Mindre innehåll i den än i Irmas kärra – men en sagolik blandning…

Mötte en annan granne på vägen som hojtade:

-Det är Karl johansår i år!

Och hon hade rätt. Det står en bred och mallig Karl Johan under varenda gran, ofta fler, verkar det som. I varje fall där jag gick.

Så visst är det Karl johansår. Eller man kanske ska säga Karl johansveckor, för de här rackarna poppar upp fortare än kvickt – över en natt, ofta – och står där och frestar ett kort tag, sen är säsongen över på ett par veckor.

Så skynda ut!

Och gör man det upptäcker man att inte bara Karl Johan har gjort snabb entré, vips har det också dykt upp blodriskor, smörsoppar, citronskivlingar och en massa andra av naturens underverk.

Blodriskan vill jag slå ett särskilt slag för. Å ena sidan är det bra att nästan ingen plockar den, hehe, den står kvar och väntar på oss som älskar den… Å andra sidan är det synd att inte fler vågar sig på den. Den är en av de läckraste av alla svampar. Smaken är kraftig, konsistensen härlig (= fint men sprött tuggmotstånd) och den ger en förförisk djuprosa färg åt en stuvning när man tillsätter grädde.

Dessutom kan den knappast förväxlas med någon annan svamp. Har du en gång lärt dig den, tar du aldrig fel.

Dagens skörd blev en optimal blandning av de här sorterna och några till (sandsopp och några jättelika, eftersläntrande kantareller), och lyckan var minst lika stor efter svamputflykten som efter kräftfisket häromkvällen. Och den toast med smörstekt och gräddstuvad blandsvamp som nyss slank ner slår det mesta i matväg. Ett bra knep tycker jag är att bryna svampen i smör, ta undan lite grann, sen hälla på grädde och koka ihop till en ljuvlig stuvning, rosta eller steka en brödskiva gyllenbrun (i svampsmöret helst), lägga på gräddstuvningen och toppa med den knaperstekta svampen. Då får man både krämigheten och knaprigheten. Vill man komplettera med en skiva bacon och kanske en liten grillad tomat, är det inte helt fel…

Hösten har sina ljuspunkter!

20160906_160856

 

 

 

 

Annons

Årets mest spännande natt…

Spänningen går nästan att ta på: i trolska vatten i Bergslagen har kräftburarna sänkts ner för ett par timmar sen. Känslan att vänta på gryningen och under tiden fantisera om stora, fina fångster är magisk.

Sista frukosten?

För fyra månader sen var njutningen total: årets första frukost på bryggan!

Tiden har gått svindlande fort: i dag var det läge att avnjuta den bryggfrukost som kan vara den sista. 23 grader varmt, vindstilla, spegelblank havsvik, alldeles tyst, precis som i våras. Och te, juice, fil med bär, gott bröd från bageriet i byn, skinka från gårdsbutiken och ägg från bondgården – som  i våras. Vilket känns som alldeles nyss.

Sommarens sista, värmedallrande dag(ar). Hjälp, jag vill inte vänta åtta månader på nästa!

 En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. maj 2020 (8)
 2. april 2020 (7)
 3. mars 2020 (8)
 4. februari 2020 (7)
 5. januari 2020 (4)
 6. december 2019 (8)
 7. november 2019 (6)
 8. oktober 2019 (4)
 9. september 2019 (5)
 10. augusti 2019 (7)
 11. juli 2019 (8)
 12. juni 2019 (9)