News55

Tomatdrottningens bästa recept

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 23 aug. 2018Publicerad: 23 aug. 2018

Nu är det tid för tomatfrossa! Vår granne på landet, Irma, anade knappt vad hon satte igång i våras, när hon petade ner små tomatfrön i krukorna. Nu har hon 125 ståtliga plantor, som dignar av 20 olika sorters tomater i olika intensiva färger, den ena ljuvligare än den andra. De är toppen att äta precis som de är - men titta här, så mycket gott man kan göra av sensommarens härliga skörd!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I varje vrå hemma hos Irma och Björn står det tomater. Växthuset är fullt sen länge, så röda, gula, svarta (!) och gröna tomater på mer än meterhöga plantor lyser från växthusets utsida, den stora terrassen och hela trädgården. För en tomatälskare är det som att träda in i himlen.

Att undvika snask är inte svårt om man har tillgång till goda tomater. Det är på alla sätt bättre än vilket godis som helst. Stoppar man in exempelvis några honungstomater i munnen, längtar man inte ett dugg efter en chokladkaka.

Just honungstomaterna finns sen några år att köpa i många affärer, härligt för oss som inte själva kan odla.

Men när man njutit av tomater som snacks ett tag, kan man ju prova att göra något annat av dem. Här är tre roliga recept från Irma, först en soppa som kräver lite tid och pyssel, men som blir makalöst god, jag fick prova i går!

ANNONS

Godaste tomatsoppan:

  • 1 kg färska tomater
  • 2 rödlökar
  • 6-9 klyftor vitlök
  • 2-3 msk timjan
  • 2 msk oregano
  • honung (beroende på hur söta tomaterna är)
  • salt, peppar
  • olivolja. Snåla inte nu. Ta en riktigt bra olja!
  • 4 dl grädde 40%

Dela tomaterna i klyftor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Salta och strila över olivolja.

Kör tomaterna i ugnen på 150 grader i ca 40 – 60 minuter tills de börjar mjukna lite.

Under tiden:

Hacka löken och vitlöken ganska grovt.

Häll olivolja i en tjockbottnad kastull och lägg i löken

ANNONS

Tillsätt timjan och oregano och stek löken tills den är mjuk men inte fått färg.

Häll nu ner tomaterna i kastrullen och sjud allt i ca 2 timmar på svag värme.

Passa så att det inte kokar fast.

Kör tomatröran i en blender tills du får en slät sås.

Soppan:

Häll såsen tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar och eventuellt med honung.

Servera soppan med ett gott bröd och gärna med några goda ostar.

ANNONS

I tomatsoppan på bilden: en god crème på uppvispad crème fraiche och gräslök.

Nästa tips från vår egen tomatdrottning:

“Soltorkade” tomater (fast från ugnen)

Tomater

Salt

Dela tomaterna i klyftor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Salta.

Kör tomaterna i ugnen på 50 grader med ugnsluckan lite på glänt (jag använder en smörkniv i trä). Nagga tomaterna med en gaffel för att få ut vätska.

ANNONS

När tomaterna är torra men fortfarande lite sega då är de klara.

Lägg tomaterna i en väl rengjord burk och slå på en god olivolja så att det täcker tomaterna.

Kan förvaras i rumstemperatur. Gott till drink, kött eller fågel.

Tomatröra:

Färska tomater

1-2 gula lökar

6-9 klyftor vitlök

2-3 msk timjan

ANNONS

2 msk oregano

Honung (beroende på hur söta tomaterna är)

Salt

1 dl god olivolja

Dela tomaterna i klyftor. Lägg tomaterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Hacka lök och vitlök och strö över hacket på tomaterna.

Strö över örterna och salta.

Strila över lite honung och olivoljan.

ANNONS

Kör tomaterna i ugnen på 50 grader med ugnsluckan lite på glänt tills tomaterna har blivit lite torra och löken är helt mjuk.

Frys in i små burkar. Gott till stekt fisk och kött. Jag brukar ljumma röran lite för mustigare smak.

Tack Irma! Nu ska det frossas, hela september, när de svenska tomaterna är som godast!

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS