Varsågod: fler tips på julklappsböcker - ett som är livsviktigt och ett lustfyllt - News55
Annons
Annons

Varsågod: fler tips på julklappsböcker – ett som är livsviktigt och ett lustfyllt

Det blev inget nytt tips på julklappsböcker i går. I stället kommer det två i dag!

Den ena boken kan rädda liv. Den andra är rena lustresan.

Och i morron gör vi riktigt spännande sill!

Annons

Den första boken som tomten nog gärna kan stoppa ner i säcken är en kul julklapp till någon som är både mycket matroad och lite kunnig. Den är spänstigt skriven av författaren, föreläsaren, matkonsulten m.m. Lisa Förare Winbladh, som med jämna mellanrum också ses i TV. Det här är en av hennes många böcker, men eftersom den heter “Det godaste jag vet” borde den ju vara den man först rekommenderar.

Och visst bjuder den på mycket som lockar! Vad sägs t.ex. om socker- och kumminstekt nötbringa, toast med örtprickigt parmesansmör, “världens lättaste långkok” med högrev, anis, havrekärnor samt grappa eller konjak, vitlökssoppa, amerikanska blåbärspannkakor med vinägerfläsk, getost och pekannötter eller roliga tillbehör som  lingonketchup?

I Lisas recept finns ofta ganska många ingredienser, men hon ger bra tips på ett bassortiment av orientaliska och andra kryddor och råvaror som man lätt kan bygga upp i sitt skafferi. Då blir det enklare att laga hennes spännande mat. Själv blev jag rent exalterad av att läsa den!

(ICA bokförlag 2014)

Boktips nummer två handlar om vad som är direkt livsviktigt för oss seniorer. Livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellenius har skrivit den och Bruno Ehrs har tagit rent sensuella bilder (Holm & Holm Books 2016). Den charmiga professorn talar inte bara om vad och hur vi ska äta för att må bra och leva länge, hon ger också andra livsstilstips, som man önskar att man alltid kunde följa till punkt och pricka… Och matrecepten är intressanta och lätta att använda, som mangosnittar, “muskelmuffins” på solrosolja, och kladdkaka på nyttig olivolja i stället för animaliskt fett. Maj-Lis vill också se en renässans för 70-talets soppmiddagar och ger fler förslag på goda och nyttiga soppor.

En hälsning till tomten: jag älskar att läsa matböcker! Bara så att du vet.

Älskar också sill (vem gör inte det?) – så i morron kommer tips på tre riktigt roliga och mycket personliga julsillar här på bloggen. Häng på!

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. januari 2020 (4)
 2. december 2019 (8)
 3. november 2019 (6)
 4. oktober 2019 (4)
 5. september 2019 (5)
 6. augusti 2019 (7)
 7. juli 2019 (8)
 8. juni 2019 (9)
 9. maj 2019 (7)
 10. april 2019 (4)
 11. mars 2019 (7)
 12. februari 2019 (7)