News55

Så avlivar stressforskare vanlig myt

Artikelbild
Det råder en utbredd uppfattning om att en lantlig miljö är bättre mot stress, men det stämmer inte menar experter. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 20 sep. 2023

Många har nog en bild av att det är mer stressfritt och harmoniskt att bo på landet jämfört med i stan. Men den myten stämmer inte, hävdar stressforskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt psykologen Niclas Almén är bostadsort inte avgörande för om en person löper ökad risk för negativ stress, skriver Dagens Nyheter.

– Att bo på landet säljs ibland in som något som ger stressfrihet. Köper man den myten och bor i stan kan det bidra till att vi bara tänker på det som stressar och glömmer allt som skapar glädje, stimulans och återhämtning, samt glömmer att det finns många saker som kan stressa även på landet.

Sortera bort

Den som bor i en storstad är förvisso mer utsatt för ljud, buller, fler möten med människor och synintryck. Men den som vistas i storstaden kan till viss del lära sig att undvika eller sortera bort överflöd av intryck, resonerar Niclas Almén:

– Det går att lära sig att ha ett lugn och att navigera i detta utan att hela tiden tänka på vad som sker runt omkring. Ja, folk kan gå fort och det kan vara mycket folk, men det är bara en stressfaktor om du blir stressad av det. Det flesta som bor i stan har nog lärt sig att inte automatiskt reagera med stress i stadsmiljöer, konstaterar han i Dagens Nyheter.

ANNONS

Många värderingar

Han menar också att människor har olika preferenser. Vissa blir till exempel uttråkade om det är för lungt och uppskattar därför storstadens miljö mer.

– Det finns många värderingar kring detta, att en viss sak per definition är bättre än en annan. I stället är det väldigt individuellt hur och var personer kan slappna av. Det viktiga är att ha beslutskontroll och att kunna välja vad som passar just dig just nu, säger han.

ANNONS

Och det är inte bara skogspromenader som kan vara lugnande, det går att finna även i urban grönska och små doser kan också ha betydelse för hälsan. Att se ett träd från sitt hem eller arbete och att ha en park eller liknande inom gångavstånd kan räcka, enligt Marcus Hedblom, professor i Landskapsförvaltning vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Ett litet grönområde nära bostaden eller arbetet kan vara jätteviktigt för folkhälsan. Vid arbetet kan man ta en mikropaus i den lilla natur man hittar där. Forskning visar att stressen sjunker förvånansvärt fort. En femminutersrast i en park eller mindre skog kan minska stressen i kroppen, säger Marcus Hedblom.

Han tipsar också om att öka sin medvetenhet för dofter och ljud från naturen.

Fem tips: Så hittar du lugnet i staden

Upptäck grönområdena i din närhet. Ta en mikropaus där, eller se till att passera dem på väg till arbetet.

● Promenera vid en kanal, en å eller dylikt. Vatten har en lugnande effekt.

● Lyssna på fåglarna. Till och med gråsparvarnas tjatter bidrar till ökade positiva upplevelser av städer, men sångfåglar och en ökad mångfald av fåglar som sjunger gör upplevelsen ännu bättre.

● Känn dofterna från den natur som finns, som det nyklippta gräset i en park, buskar som blommar eller jordens mättade doft.

ANNONS

● Om du har flyttplaner kan du se till att den nya bostaden exempelvis klarar kraven om att det ska gå att se minst tre träd från hemmet och att ett grönområde finns inom maximalt 300 meter.

Källor: Marcus Hedblom, SLU, Dagens Nyheter

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS