News55

Metoden som får dementa att prata igen

Metoden som får dementa att prata igen
Metoden som får dementa att prata igen(Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Metoden som får dementa att börja prata igen är unik. Musik in mind hjälper dementa att återfå viktiga förmågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

20 000 personer drabbas varje år av demens. Det sker i en gradvis utveckling och det kan till en början vara svårt för omgivningen att inse att en person drabbats av demens.

I ett första skede kan demens utlösa konstiga beteenden som irriterar omgivningen. Därför kan en diagnos hjälpa alla i en så svår situation. 

När förändringar gör sig mer “typiskt” noterbara har demensen vanligtvis förankrat sig funnits ett tag.

Unikt projekt för att hjälpa dementa att få tillbaka viktiga förmågor

Sveriges Radio gjorde ett reportage om ett unikt projekt att hjälpa dementa till dialog. 

Music in mind har funnits i Storbritannien i drygt 10 år och metoden går ut på att hjälpa dementa att komma fram ut sitt dunkel och återfinna viktiga förmågor.

Fokus är här och nu med tanke på hur viktigt det är att hjälpa deltagarna att uppleva ögonblicket och musiken med alla sina sinnen. 

Det är en metod som väcker minnen och sinnen till liv. Även kroppen. 

ANNONS
ANNONS

En deltagare började prata igen

Deltagandet, som innebär att dementa får spela musik tillsammans med professionella musiker, verkar kunna bli en mirakelmedicin. Att känna sig delaktig är kärnan i aktiviteten.

Läs mer om demens:
Kosten kan minska risken för demenssjukdomar. Dagens PS

Så, när en grupp musiker från Lundalands filharmoniska orkester en dag i veckan anländer till ålderdomshemmet Ängsgården i Sjöbo, vaknar deltagarna till av upplevelsen att få spela tillsammans med musikerna – i grupp.

Deltagarna spelar på enklare slagverk och instrument, men det är egentligen inte instrumenten som är så viktiga, det är gemenskapen och deltagandet. 

Det här är en behandling som görs över en längre tid eftersom man inte kan åstadkomma några större förändringar på en gång. Det krävs tålamod och inlevelse, skratt och sång. Framförallt: att göra detta tillsammans. När deltagarna sakta lockas till att spela med verkar något hända – de börjar öppna upp.

— Bland annat så har vi sett att två personer som länge varit tysta nu börjar prata igen och en dam som tidigare var helt orörlig i överkroppen svingar nu marakas på våra sessioner, berättar Kristofer Wåhlander.

Bakgrunden till Projektet Music for minds

ANNONS

Kristofer Wåhlander som leder projektet introducerade den brittiska metoden Music in mind i Kävlinge kommun i Skåne 2022.

Det har blivit högt uppskattat och hjälper människor med demens att återfå viktiga förmågor. Metoden är utvecklad av kammarorkestern Camerata tillsammans med forskare i Manchester.

I ett pilotprojekt har experter från Manchester Camerata Orchestra under en vecka utbildat musiker i Lundalands filharmoniska orkester samt representanter för Kävlinge kommuns omsorgsverksamhet i den unika metoden Music in Mind.

Med musikens hjälp kan metoden skapa kommunikation och interaktion med svårt demenssjuka personer. Ett intressant och viktigt projekt där man vågat tänka annorlunda.

Läs mer:

Fem faktorer som påverkar risken för demens. News 55
Så mäts risken för demens. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS