News55

Ökning av pollenallergi ett globalt problem

Pollenallergi ökar globalt
Enligt forskare ökar pollenallergi globalt. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

I världen drabbas 25 procent av pollenallergi vilket är globalt hälsoproblem som delvis orsakas klimatförändringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vi pratar om pollen menar vi de små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna som innehåller spermier. Det är dessa små korn som orsakar stora besvär, berättar Leonard Bielory, professor i immunologi vid Hackensack Meridian School of Medicine för News Week..

Orsak till pollenallergi

– I dag vet vi att vad som främst orsakar pollenallergi är proteiner som finns i pollen, berättar Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet för Dagens Nyheter.

Det är dessa proteiner som kan binda sig till antikroppar som i sin tur leder till en inflammation. Även fetter, som finns i pollenet har betydelse för att orsaka en allergisk reaktion. Det är vanligtvis gräs och björk som orsakar de svåraste allergierna och det är dessa som ökar mest.

ANNONS

Mängden pollen kan förutspås

Det finns avancerade modeller att mäta mängden pollen som kommer att finnas i luften. Med mer avancerade modeller för att förutsäga väder och vind ökar möjligheterna att fastställa också den kommande pollenhalten i luften.

På de sju mätstationerna runtom i Sverige samlar dagligen in pollen från ungefär 30 olika arter.

Klimatförändringar har en inverkan

ANNONS

Genom sådana mätningar har nab konstaterat att speciellt gräspollen och björkpollen ökar mest. Klimatförändringar har en viss inverkan på mängden pollenspridning och hur länge pollensäsongerna håller på. Antalet pollenallergiker har också ökat med dessa förändringar.

Vaccin finns tillgängligt

Vaccinering mot pollenallergi har blivit vanligare, vilket görs med tabletter – en tablett dagligen under tre års tid. Många blir symptomfria efter behandlingen , men trots ökning av pollenallergi har inte motsvarande ökning skett bland de som väljer att vaccinera sig.

Det är viktigt att söka upp vård om man känner av svår allergi eftersom det kan orsaka andra problem, bland annat kan den orsaka klinisk depression.

Läs även:

Så vet du om du har pollenallergi eller influensa. News55



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS