News55

Proteiner och träning "medicin" för hjärtsjuka

träning
Hjärtpatienter får ett friskare liv om proteintillskott och anpassad fysisk träning inkluderas i vården efter hjärtoperation, enligt nya forskarrön. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Äldre patienter som genomgått kirurgiska hjärtingrepp återhämtar sig överraskande bra med hjälp av proteintillskott och fysisk träning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här visar en studie publicerad i Canadian Journal of Cardiology, berättar Longevity Technology.

Deltagarna i studien var 65 år och äldre och hade genomgått kirurgiska hjärtoperationer (kateterburen aortaklaffersättning).

Forskarna kunde konstatera att gruppen som fått proteinrikt näringstillskott kombinerat med övervakade träningspass mådde signifikant bättre och presterade mer än de hjärtpatienter som endast fått standardvård efter ingreppen.

Blev både starkare och spänstigare

Förbättringar märktes i muskelstyrka, uthållighet och rörlighet, vilket sammantaget ledde till ökad livskvalitet efter operationen.

Med små, enkla men skräddarsydda och kostnadseffektiva medel går det, enligt de nya forskarrönen, att förbättra livsvillkoren för hjärtsjuka som varit föremål för kirurgiska ingrepp.

“Dessa fynd belyser vikten av en övergripande strategi för postoperativ vård för äldre hjärtkirurgiska patienter”, skriver Longevity Technology.

Det minskar dessutom risken för komplikationer efter hjärtoperationerna, enligt resultatet.

ANNONS

Vårdgivare kan, som framgår, optimera återhämtningen till ett välbefinnande för den berörda patientgruppen genom att använda proteintillskott och övervakad träning, vilket betecknas som “ett betydande steg framåt” i den postoperativa vården.

Läs även: Det ger hjärtsjuka och deprimerade ökat hopp News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS