News55

Så krossar expert fyra vanliga myter om klimakteriet

Så krossar expert fyra vanliga myter om klimakteriet
Det finns många felaktiga uppfattningar och myter om klimakteriet. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Klimakteriet finns det många uppfattningar om. Men allt är långt ifrån sant. En expert på området krossar fyra vanliga myter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hilde Löfqvist, gynekolog och läkare, med djup kunskap om klimakteriet. Hon stöter ofta på mycket föreställningar och frågor kring denna period i livet. Men mycket av det som många tror är inte sant, skriver Må Bra.

Myter om hormoner

En av de allra vanligaste myterna är kopplade till hormonbehandlingar och de negativa effekter som de påstås medföra. Många tror att hormonbehandling i klimakteriet ger bröstcancer.

– Bröstcancer uppstår inte genom östrogen. Man har sett en lätt riskökning med kombinationspreparat med syntetiska hormoner. Men om man behandlar med naturliga hormoner som är kroppsidentiska, alltså med östrogen och naturligt progesteron eller det som kallas Dydrogesteron, så ökar inte bröstcancerrisken. Åtminstone under de första fem behandlingsåren, säger Hilde Löfqvist till Må Bra.

Så krossar expert fyra vanliga myter om klimakteriet
Många tror att hormonbehandling i klimakteriet kan ge bröstcancer, men gynekologen Hilde Löfqvist vill avliva den myten. Foto: Unsplash

Gynekologen säger att bröstcancerrisken ökar genom förhöjt alkoholintag och viktökning under menopausen. Motion och hälsosam livsstil minskar risken att drabbas. Men påminner om att bröstcancer är en åldersrelaterad sjukdom och risken ökar med åren.

– En av 10 kvinnor har fram till 75 års ålder fått en bröstcancer, men de flesta kvinnor blir botade. Bröstcancer som dödsorsak är betydligt lägre än hjärtkärlsjukdom och den här myten riskerar skrämma kvinnor som annars skulle behöva hormonbehandling, säger hon till MåBra.

ANNONS

Fel uppfattning

ANNONS

En annan myt är att hormonbehandling ger risk för blodpropp och hjärt-kärlförändringar.

– De flesta studierna visar goda effekter av östrogen om man ger behandling i rätt tid till en ännu kärl-frisk kvinna. Hormonbehandling ska startas direkt i klimakteriet eller vid eller strax efter menopausen. Det kallas det terapeutiska fönstret eller ”window of opportunity”, förklarar hon och menar att forskningen visat hur hormonbehandling under denna tid ger en riskminskning för hjärt-kärlsjukdomar.

– Risken för blodpropp kan elimineras helt genom behandling med östrogen genom huden, det kallas också transdermal behandling.

Efter klimakteriet

En annan vanlig uppfattning är att hormonbehandlingar skjuter upp problem och att de kommer efter avslutad behandling.

– Om en hormonbehandling avslutas kan vallningar komma tillbaka igen och slemhinnorna blir definitivt torra i menopausen utan hormoner. En anpassning till ett hormonfattigt liv kan ske, men till vilket pris? Tänk på hälsovinster jag har pratat om, och hjälp mot klimakteriebesvär som kan fortsätta i många år till, säger Hilde Löfqvist till MåBra och tillägger att en hormonbehandling kan fortsätta så länge det inte finns något hälsoskäl att sluta.

Till sist tror många att kvinnor mår mycket sämre efter klimakteriet.

– En myt som finns, men när kvinnan har kommit genom “förändringen” till att ha blivit en mogen kvinna mår hon enligt flera studier och observationer mycket bättre än tidigare. Yngre och äldre generationer borde prata mer med varandra. Äldre kvinnor har mycket att ge!

ANNONS

Det finns positiva sidor av klimakteriet som kanske inte berörs lika mycket som de negativa. Detta har bland annat Malin Berghagen öppnat upp om. Här kan du läsa om hennes erfarenheter.

En som däremot har haft det tufft under klimakteriet är artisten Jill Johnson. Ämnet berör henne starkt och hon vill lyfta det till ytan, läs mer här.

Läs mer:

“Kvinnor har inget bäst före-datum”

Tricket som bromsar åldrandet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS