News55

Varningen: Ät inte ultraprocessad mat.

Ultraprocessad mat är dålig
Ultraprocessad mat är dålig och kan orsaka flera hälsoproblem. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

Ultrarocessad mat är rent av dålig och kan orsaka negativa hälsoeffekter i ett längre tidsperspektiv – ofta med multipla symptom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny studie har man funnit att ultraprocessad mat kan kopplas till 32 olika sjukdomar med negativ inverkan på allmäntillståndet.

Typiska exempel på symptom är hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2- diabetes och övervikt. Psykisk ohälsa kan även räknas in – vanligtvis är det en effekt av försämrad allmänhälsa och fetma.

Läs mer:
Processad mat som kan förstöra din hjärna

– Dieter med en hög andel ultraprocessad mat ger i regel sämre hälsa och kostrelaterade, kroniska sjukdomar, berättar Melissa Lane för Dagens Nyheter, huvudförfattare till studien och forskare vid Deakin University i Australien

Svårt att hitta direkta orsaker till sämre hälsa

Man har hittills inte lyckats hitta konkreta, vetenskapligt beprövade förklaringar till varför ultraprocessad mat är dålig för hälsan, men man kan dra slutsatser av de observationer som gjorts och vilka skadeverkningar som noterats.

Läs mer:
Därför blir du inte mätt på ultraprocessad mat.

Exempel på detta är att personer som ätit ultraprocessad mat under ett par veckors tid gick upp ett kilo, medan studiegruppen som åt hälsosam kost gick ned motsvarande vikt under samma tidsspann.

ANNONS
ANNONS

Detta händer med den ultraprocessade maten

Ultraprocessad mat skapas genom att naturliga ämnen bryts ned och ersätts med artificiellt framställda ingredienser för att maten ska hålla så länge som möjligt. Exempel på sådana ämnen är majssirap med högt innehåll av fruktsocker. Sojaproteinisolat är ett annat ämne som framställs artificiellt och som är vanligt förekommande.

Ultraprocessade produkter håller betydligt längre. Färg och smak förbättras i denna process – allt för att lura syn och smak och få oss att tycka om det vi äter.

Mer om ultraprocessad mat:

Här är maten som leder till för tidig död. Dagens PS

Så här undviker du ultraprocessad mat. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS