News55

Veckans kalldusch: Tvätta dig mer sällan

Hur ofta bör vi egentligen duscha? Svaret: inte så ofta som du tror.
Hur ofta bör vi egentligen duscha? Svaret: inte så ofta som du tror. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Sätter du en ära i din morgontoalett? Det kanske du inte behöver. Faktum är att det kan finnas fördelar med att duscha mindre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en risk för att den här informationen kan vara vansklig om den hamnar i fel händer. Vi väljer ändå att dela med oss.

Det handlar om den där dagliga duschen, som nu kommit att ifrågasättas.

Ett socialt kontrakt

Detta sedan vissa experter hävdar av att behovet att duscha på daglig basis kan vara baserat på ett “socialt kontrakt” snarare än faktiska behov.

Det innebär i förlängningen att de flesta av oss inte bara ryggar undan av tanken på att inte duscha, utan även tenderar att se ned på de mönsterbrytande individer som inte gör det.

ANNONS

Tvättar sig en gång i veckan

Hit hör till exempel den brittiska tv-programledaren Jonathan Ross, som skapade rubriker när han avslöjade att han ibland tvättar sig mindre än en gång i veckan.

En annan som gärna står över duschen är skådespelerskan America Ferrera, känd från succéfilemen “Barbie”. Så även skådespelaren Ashton Kutcher, som stolt gick ut med att han endast tvättar väl valda delar, men inget annat.

ANNONS

Inga fysiska hälsovinster

Behöver vi säga vad reaktionen blev? Att inte duscha passar sig helt enkelt inte. Men vad säger vetenskapen?

Att frekvent handtvätt är viktigt för att stoppa spridningen av bakterier lärde vi oss alla under pandemin. Trots detta finns det enligt läkare inga faktiska fysiska hälsofördelar med dagliga duschar, konstaterar BBC.

Tvärtom kan duschandet torka ut huden och försvaga immunsystemet. Trots detta visar studier att mer än hälften av amerikaner och britter duschar varje dag, bara för att nämna några dusch-liberala nationer.

Skälet till det kan vara att ytterst få talar öppet om sitt avstånd från daglig duschning, med anledning av den ovan nämnda sociala stigmatiseringen.

Läs även: Därför ska du sova med strumporna på. News 55

Duschade inte på tolv år

Några modiga få finns det dock.

ANNONS

Hit hör kemisten David Whitlock, som 2015 blev rikskänd då det kom ut att han inte hade duschat på tolv år.

Han är i gott sällskap med miljövännen Donnachadh McCarthy, som inspirerad av ursprungsbefolkningen i Amazonasskogen, började duscha mer sällan, och nu gör så en gång i månaden.

Exakt var detta bör lämna dina duschvanor låter vi förstås vara osagt, men kanske är det dags att vrida åt vattenkranen?

Läs mer:

Så får du bättre sömn och mer energi. News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS