News55

Psykolog: Så undviker du stressen i jul

Artikelbild
Det kan snurra på ordentligt med stress inför jul, enligt psykolog är det viktigt att sätta gränser.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 18 dec. 2023

Det är inte ovanligt att uppleva extra stress kring högtider som jul och nyår. Det finns saker som är extra viktiga att tänka på för sitt välmående, enligt psykolog.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

December kan vara en belastande månad för många. Innan julledigheten är det ofta extra mycket som ska hinnas med på jobbet, samtidigt som det pågår mycket förberedelser privat. Vi kanske också förväntas delta i olika sociala aktiviteter. Det kan också vara en extra jobbig tid för den som lever ensam eller den som bearbetar en sorg.

– Det är mycket som ska hinnas med innan julhelgen och det kan vara svårt att hantera, särskilt för de som redan är stressade eller överbelastade, säger Madeleine Gauffin, psykolog på Kry.

Sätt gränser

När det kommer till sociala sammankomster och press kring det, uppmanar hon att sätta lite gränser.

– Familjer kan vara krävande och tala till vårt dåliga samvete, säger Madeleine Gauffin och tillägger:
– Du behöver inte motivera dina beslut eller vad du väljer att göra. Var ärlig mot dig själv och försök kommunicera det.

Pressen att gå på varje fest och tacka ja till varje inbjudan kan vara svår att stå emot.

– Vi tror att människor blir besvikna eller upprörda om vi tackar nej, men om vi hela tiden försöker göra andra till lags går vi miste om det vi själva egentligen vill, säger hon.

På de flesta arbetsplatser blir det ökad arbetsbelastning, kortare deadlines och ökade prestationskrav inför julen och det kan leda till ökad stress. Madeleine Gauffins tips är att dela upp arbetet i överkomliga deluppgifter, då kan belastningen bli lättare att hantera.

ANNONS

– Skriv ner ett antal mål som du vill hinna med innan du påbörjar ledigheten. Om din chef eller dina kollegor har orealistiska förväntningar kan ni tillsammans prioritera vad som måste göras, och vad som får vänta, säger Madeleine.

ANNONS

Prioritera sömn och återhämtning

En klok sak kan även vara att identifiera grundorsaken till stressen man upplever.

– Försök att identifiera den främsta källan till din stress, Vad är det som utlöser den? Finns det arbetsrelaterade orsaker, eller är stressen kopplad till dina nära relationer?

Detta är något som går att försöka göra på egen hand, men det kan också vara bra att prata med en vän eller någon som arbetar professionellt.

När man vet vad grundorsaken är kan man också sätta rutiner kring sänggåendet. Sömn och vila är viktigt för vår återhämtning, och får man för lite av det kan det leda till ännu mer stress.

Hon uppmuntrar också att söka vård om du alltid är trött, sover hela tiden utan att bli utvilad och inte orkar med din vardag.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS