News55

Kirskål – det struliga ogräset och hur du får bort det!

Artikelbild
Harald Nylund
Harald Nylund
Uppdaterad: 20 aug. 2019Publicerad: 20 aug. 2019

Kirskål är ett ogräs som är svårt att göra sig av med. Det sprider sig fort och brett, både under och ovan jord. Vi plockar, gräver och river, men plantan hittar alltid tillbaka. Här får du några råd för hur du kommer ut som segrare i matchen mot kirskålen när svordomarna är slut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte kul när rötterna går av

Varje gång du försöker gräver upp plantorna, och råkar slita av rötter, bildas nya plantor ur det enorma rotsystemet som löper i virrvarr under jorden. Om kirskålen växer tillsammans med andra plantor blir det om möjligt ännu svårare att få upp den eftersom rötterna hakar i alla andra växters rötter. Glöm spaden, det är lönlöst.

Täck över med blöta tidningar och plast

Kirskålen sprider sig både ovan och under jord. Ovan jord sprider sig fröna med vinden så fort plantan har gått i blom. Kirskålen växer när den tillåts skjuta ut nya gröna blad – och får ljus. Om du lägger blöta tidningar omlott på platsen där kirskålen växer så får den inget ljus och försvinner sakta men säkert. Låt plasten ligga kvar de 2-3 åren som krävs. Lägg sten och jord ovanpå. Marktäckning fungerar också!

 

Klipp av bladen och trötta ut plantan!

Om du hela tiden klipper ner kirskålen så tröttat du ut plantan. Slå av fröställningar och klipp av blad. Om du gör så här kommer den inte längre gå i blom och då kan inte fröna sprida sig. Då får nya plantor inte fäste på andra platser.

Därför ska du inte slänga kirskål på komposten!

ANNONS

När du klipper ner och tröttar ut kirskålen ska du inte slänga fröställningar, blad och rötter på komposten. Det gör bara så att fler plantor kan börja växa. Stoppa istället ner alltihop i en plastpåse, knyt om och släng den rakt ner i soptunnan.

 

 

Visste du att…

Många tycker att kirskål är gott att äta. Smaken påminner aningen om selleri och kan användas som en slags ersättare till spenat i såväl stuvningar, sallader, pesto, pajer och soppor. Du kan skörda mycket åt gången och frysa in.

Kirskålssläktet tillhör växtfamiljen flockblommiga växter och kännetecknas av trefingrade blad med tandade kanter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS