Att åldras med rätt till förälskelse - News55
Annons
Annons

Att åldras med rätt till förälskelse

Annons
Annons

”Vid min ålder, ge mig inte sex, ge mig erotik”, det var min argentinska faster Porotas standardsvar när jag kom med påflugna frågor om fasters intimitet med Il Dottore Pedro, fasters officiella ”fästman”.

Hade de romantik och sex på riktigt? Svårt att föreställa sig en 70-årig änka och mormor och en 75-årig pensionerad fiskal i högsta domstolen med kalaskula bussa ihop i sängen. Då var jag ung och fördomsfull. Vilken glad änka faster var.

”Livet när man blir äldre blir mycket roligare om man har någon att hålla i handen i biomörkret, någon att titta djupt i ögonen under förrätten på restaurangen, någon att dela solnedgången med”. ”Att åldras med rätt till förälskelse”, det var fasters credo, låta gerontsex med kavaljererna blomma.

      LÄS MER: Olle Waller – “Hur får vi vara sexuella under livsloppet?”

Faster var inte ett undantag, om man tror det. Att ”hålla sig med fästman eller fästmö” var (och är) fortfarande kutym i den spansktalande världen. Bilden av äldre är inte avsexualiserad vare sig i medierna eller i det som pratas på stan. Det mest ”köttsliga” mor och farföräldrar kan ägna sig åt är inte enbart att pussa på barnbarnen.

Annons
Annons

Sommaren 2015 blev Nobelpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa, 79, storförälskad i den glittriga, stilmedvetna Isabel Preysler, 64, pr-kvinna för Porcelanosa-Spaniens motsvarighet till Gustavsberg och känd för att ”följa sitt hjärta”. Mor till fem barn har hon tidigare varit gift med; sångaren och megakändisen Julio Iglesias, en markis och en minister i Felipe Gonzales socialistregering.

Kändispressen älskar henne, de stora modeskaparna fjäskar för henne; ”bär min senaste kreation på röda mattan Isabel”.

      LÄS MER: Klä dig som din ålder!

När romansen mellan nobelpristagaren och pr-kvinnan upptäcktes så föll nyheten som en bomb inte bara i de etablerade medierna utan även i de sociala. Moraliserande vinklar i början. Fy Vargas Llosa som lämnar sin fru sen många år och fy Isabel, nyligen änka, makens kropp har knappt hunnit kallna.

I de sociala medierna kallades Vargas Llosa för ”Viagras Llosa” och hans läsare rasade över att Isabel utsatte favoritförfattaren för en hälsorisk!

Annons

Men arga eller moraliserande kommentarer avtog så småningom och Mario & Isabel blir årets passionerade kärlekspar som alla vill intervjua. En dag då han läser kärleksdikter för Isabel glömmer nobelpristagaren att han skulle hålla ett föredrag. Publiken väntar men Cupido vet ingen rim och reson. Vem har inte varit ung och förälskad?

      LÄS MER: Ulf Elfving möter paret som har levt sammanlagt 189 år: ”Det är som att prata med pigga ungdomar”

Men poängen är att Mario & Isabel är ”gamla och förälskade”. I Sverige, där bilden av de äldre i medierna är avsexualiserad, hade Mario och Isabels erotiska kärlek blivit bekräftade? Troligen inte.

Bilden av oss äldre i Sverige visar oss som sunda och friska för att njuta av raska promenader, atletiska nog att leka med barnbarnen, klättra i berg och vandra i naturen. Men knappast huvudpersonerna i århundradets kärlekssaga med mycket erotik. För att parafrasera faster Porota: Vid min ålder, ge mig mindre raska promenader och mer erotik!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Populära erfarna tankar

 1. Varför handlar inte EU-valet om politikernas slöseri?

  Bara en liten vecka kvar till EU-valet. Dags att bestämma sig: vem ska jag rösta på? Parti eller...

  Aina Bergvall
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Vi som finns kvar minns Åke Cato med glädje för hans humor

  ”Mitt namn är Åke Lennart Cato. Jag är född den 18 oktober 1934 i Malmö. Den 1 juni 1960 bör...

  Leif Schulman
 4. När blir man för gammal för att skaffa hund?

  Skaffa hund eller inte? När blir man egentligen för gammal för att skaffa sig en hund? Det är...

  Pia Erlandsson
 5. Fråga barnen i stället för att ta dem som gisslan

  ”Yo ma jag tor jag chillar i stan – har allt stuff hos padre är det ok?” Så löd ett sms...

  Kattis Ahlström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Att åldras med rätt till förälskelse Att åldras med rätt till förälskelse