News55
Detta är en sponsrad artikel

Därför är Zlatan ett geni – även utanför fotbollsplanen

Artikelbild
PSG's Zlatan Ibrahimovic reacts during the French Cup final soccer match between Marseille and PSG at the Stade de France Stadium, in Saint Denis, North of Paris, Saturday, May 21, 2016. (AP Photo/Francois Mori)
Paul Ronge
Paul Ronge
Uppdaterad: 23 maj 2016Publicerad: 23 maj 2016

Zlatan, fotbollslegendaren, satte punkt för sin sagolika framgångskarriär i PSG helt stilenligt: Två mål, seger över Marseille och vinst i franska Cupfinalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Jag kom, jag såg, jag erövrade”, sade han efter matchen i lördags.

Samma lördag ägde han hela det fotbollstokiga Sverige när i en bandad intervju i TV4 Nyhetsmorgon berättade hur han, under en middag med Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på några sekunder bestämde sig för att ringa Max Martin, världens idag hetaste musikproducent, och be honom göra den svenska EM-låten.

”Jag fick ett ja innan jag hann avsluta min mening. Han är för mig den bästa musikproducenten som finns. Han ställer upp i alla lägen när Zlatan ringer. Även om han inte hade velat hade han varit tvungen. Haha, nej han ville göra den”, sade Zlatan.

      LÄS MER: Därför var musiken bättre förr

Inte nog med det. Zlatan dissade den första versionen av EM-låten.

”Det kom en version som jag fick höra, skickade tillbaka den och sa det är absolut inte okej. Att vara på den nivån som han är och ta kritik är man inte van vid. Nu kom kritiken från mig, då sa han: ‘Okej, nu får jag jobba ännu hårdare’. Sedan kom nästa version, då klickade det direkt.”

När vi är i Antibes så talar fransmän om Zlatan med en oerhörd respekt. Om hans kaxighet och fantastiska spelbegåvning. Ändå fick världens kanske mest självmedvetna land för ett drygt år sedan finna sig i att kallas ”skitland”.

”Under 15 år har jag aldrig sett en sådan domare i det här skitlandet. De förtjänar inte ens PSG. Jag är för helvete för bra för er alla”, rasade Zlatan.

ANNONS

      LÄS MER: Blod, svett och Zlatans fåfänga

Han travesterar Ceasar, han pratar om sig själv i tredje person, kaxig är bara förnamnet, även om han ofta blixtrar till med ett solvargsgrin när han levererar sina värsta överdrifter. Jag skulle säga att Jan Guillou är som en timid bokhållare i jämförelse med Zlatan.

Trots att han är själva motpolen till Jante tar vi honom till våra hjärtan. Jag ser honom som ett PR-geni, allt han tar i blir guld.  Boken ”Jag är Zlatan”, hans sätt att ta emot alla hyllningar och utmärkelser, hans reklamfilmer (den med Volvo Cars var helt lysande).

Hur kan det komma sig när vi är vana med ödmjuka storstjärnor i svensk sporthistoria? Sådana som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson? Samma gäller ju näringslivets fixstjärnor, som Ingvar Kamprad, Carl Henric Svanberg och Christina Stenbeck. Inga skrytmånsar precis.

      LÄS MER: Ingvar Kamprad berättar om sin oro för Ikeas framtid

Jag tror svaret är enkelt: Zlatan levererar. Hans överlägsenhet på fotbollsplanen har gett honom en unik möjlighet att vara lika unik utanför planen. Att våga ta plats, att sätta sin signatur på alla medieframträdanden, ja till och med att dissa och blocka vissa reportrar. Sådant som jag i andra sammanhang varnar starkt för. Den färgstyrkan gör att han kommer att tjäna miljoners miljoner i reklamintäkter och andra marknadsföringsjobb, efter det att han definitivt lagt fotbollsskorna på hyllan, det är jag helt övertygad om.

Samtidigt som Zlatan tokhyllas ser jag en annan kille figurera på näringslivssidorna. Vi som har några år på nacken kommer väl ihåg Refaat El Sayed, han som nästan fick gå i armkrok med Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, men föll på att han ljög om sin doktorshatt? Han fick sitta i finkan i sex år, bland annat för ekonomiska brott. Nu kräver han 1,6 miljarder kronor av Industrivärden för att han anser sig lurad för 30 år sedan.

      LÄS MER: Råd till idrottspampar – Utgå från att sanningen alltid kommer fram

ANNONS

Han var också kaxig med sitt Fermenta. Men han ljög och han levererade inte.

Ett säkert sätt att inte göra en Zlatan …

ANNONS