Frankrike har rest sig efter terrordåden - News55
Annons
Annons

Frankrike har rest sig efter terrordåden

Annons
Annons

Planerar du en jul– och nyårsresa till Paris eller Nice? Då blir du garanterat inte ensam. Frankrike har rest sig efter terrordåden och lockar till och med fler turister nu än tidigare!

Just nu badar Europas finaste paradgata, Champs Elysées, i ljus. I Eiffeltornet kan man åka skridskor på första våningen och julskyltningarna i de stora varuhusen är hänförande.

Om man inte störs av att tungt beväpnad militär kliver omkring mitt i folkmassorna, finns det ingen anledning att avstå från en Frankrikesemester.

      LÄS MER: Rekord i svordomar på årets Kristallengala – torftigt!

Efter terrordåden i Paris 2015 och i Nice 2016 störtdök turismen, fullt förståeligt. Hotell och krogar tvingades sänka priserna rejält, och på sina håll är priserna fortfarande lägre än innan attentaten skedde. Men återhämtningen gick fortare än man kunde hoppas: första halvåret 2017 ökade antalet turister med 4,6 procent i Frankrike totalt, och med hela 10,2 procent i parisregionen! Även om Spanien och Portugal har ökat ännu mer, vilket alltså har medfört att Frankrike tappat marknadsandelar. Men ökningen ser ut att accelerera under andra halvåret.

Fransmännen själva gav sig snabbt tusan på att fortsätta leva som vanligt efter illdåden. Bara några dagar efter senaste attacken gick en uppmaning ut till parisarna: återta terrasserna!

Annons
Annons

Journalisten Olof Brundin, som bor i Paris, berättar:

– Varje krog och café fylldes till sista plats. Jag satte mig vid ett bord och såg plötsligt 50 rullstolar komma farande och ta plats vid borden. Det var krigsveteraner från ett hem i Versailles som hade åkt in till centrum för att visa att de inte tänkte låta sig skrämmas. Det var gripande!

      LÄS MER: Ska det vara så svårt att säga “hej”?

Innan vi reste till Paris och Nice för ett tag sen, tänkte vi att vi absolut inte skulle sitta ytterst på de stora uteserveringarna. Säkrare att ta ett bord längts bak, eller inomhus.

Pyttsan! De tankarna försvann snabbt, allt såg ju ut som vanligt, med ett myller av folk och ett caféliv som saknar motstycke. Man tänkte inte ett ögonblick på eventuella faror.

Nå – riktigt allt är inte som vanligt. Grönfläckiga militärer med barsk uppsyn och skarpladdade vapen är en vanlig syn i gatubilden. Men vi upplevde det inte som skrämmande, snarare fick man en känsla av trygghet.

Ganska skönt är det också med säkerhetsbågar och noggrann visitation innan man kommer in på varuhus eller större evenemang. Olof Brundins fru Mimi säger:

– I Sverige kollas de när man går ut ur affärerna, här är det tvärtom …

      LÄS MER: Hur mycket allsång tål vi?

Annons

Paris är perfekt som turistmål hela hösten. Och vill man fira jul och nyår där kan man välja bland tusentals överdådiga menyer på både billiga och dyra krogar. Fransmännen själva sitter sällan hemma under de stora helgerna.

Och den som tar med skridskorna kan alltså åka på en fin bana en trappa upp i Eiffeltornet hela vintern.

I Nice är Medelhavet en badbart långt in på senhösten. Vi provade. Och strandrestaurangerna vid havskanten nedanför Promenade des Anglais är i de flesta fall öppna året om. Där äter man faktiskt bra.

Massor av svenskar har hittat tillbaka till de franska städerna och den härliga franska landsbygden. I Nice mötte vi bland andra gamle ICA-Stig, Hans Mosesson, över en calvados medan militären patrullerade förbi, och senare på kvällen dök svensktoppsveteranen Stefan Rüdén upp på en restauranggata. Han brast ut i ”Sofia dansar gogo” så att hela kvarteret stannade upp och log.

      LÄS MER: Äntligen: Årets första julbord!

Det är lätt att turista i Frankrike. I Nice kan man ha stor glädje av en personlig, innehållsrik liten bok av Kristina Svensson, som heter ”Mitt Nice”. Och i Paris – ja, där behöver man bara gå tio meter så hittar man något spännande och lockande.

Efter terrorn har både befolkningen och turisterna alltså vänjt sig imponerande snabbt vid att livet går vidare som förr. Det är förstås både på gott och ont. Men allra mest det förra, eller hur?

Populära erfarna tankar

 1. Skolan borde bejaka skolstrejken

  Jag blickar fascinerad ut över Mynttorget denna alldeles speciella fredag när ungdomar över hela...

  Marianne Rundström
 2. K-G Bergström: Därför är L ett utrotningshotat parti

  Det svenska  parti med den kanske stoltaste historien av de äldre partierna tycks nu hålla på at...

  K-G Bergström
 3. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 4. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 5. K-G Bergström: Att politikerna aldrig lär sig!

  Det är en befogad slutsats av en av de mest skandaltyngda politiska veckorna på länge. Fyra eller...

  K-G Bergström
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Frankrike har rest sig efter terrordåden Frankrike har rest sig efter terrordåden