News55

Frankrike har rest sig efter terrordåden

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 dec. 2017

Planerar du en jul– och nyårsresa till Paris eller Nice? Då blir du garanterat inte ensam. Frankrike har rest sig efter terrordåden och lockar till och med fler turister nu än tidigare!

ANNONS
ANNONS

Just nu badar Europas finaste paradgata, Champs Elysées, i ljus. I Eiffeltornet kan man åka skridskor på första våningen och julskyltningarna i de stora varuhusen är hänförande.

Om man inte störs av att tungt beväpnad militär kliver omkring mitt i folkmassorna, finns det ingen anledning att avstå från en Frankrikesemester.

      LÄS MER: Rekord i svordomar på årets Kristallengala – torftigt!

Efter terrordåden i Paris 2015 och i Nice 2016 störtdök turismen, fullt förståeligt. Hotell och krogar tvingades sänka priserna rejält, och på sina håll är priserna fortfarande lägre än innan attentaten skedde. Men återhämtningen gick fortare än man kunde hoppas: första halvåret 2017 ökade antalet turister med 4,6 procent i Frankrike totalt, och med hela 10,2 procent i parisregionen! Även om Spanien och Portugal har ökat ännu mer, vilket alltså har medfört att Frankrike tappat marknadsandelar. Men ökningen ser ut att accelerera under andra halvåret.

Fransmännen själva gav sig snabbt tusan på att fortsätta leva som vanligt efter illdåden. Bara några dagar efter senaste attacken gick en uppmaning ut till parisarna: återta terrasserna!

Journalisten Olof Brundin, som bor i Paris, berättar:

– Varje krog och café fylldes till sista plats. Jag satte mig vid ett bord och såg plötsligt 50 rullstolar komma farande och ta plats vid borden. Det var krigsveteraner från ett hem i Versailles som hade åkt in till centrum för att visa att de inte tänkte låta sig skrämmas. Det var gripande!

      LÄS MER: Ska det vara så svårt att säga “hej”?

ANNONS

Innan vi reste till Paris och Nice för ett tag sen, tänkte vi att vi absolut inte skulle sitta ytterst på de stora uteserveringarna. Säkrare att ta ett bord längts bak, eller inomhus.

Pyttsan! De tankarna försvann snabbt, allt såg ju ut som vanligt, med ett myller av folk och ett caféliv som saknar motstycke. Man tänkte inte ett ögonblick på eventuella faror.

Nå – riktigt allt är inte som vanligt. Grönfläckiga militärer med barsk uppsyn och skarpladdade vapen är en vanlig syn i gatubilden. Men vi upplevde det inte som skrämmande, snarare fick man en känsla av trygghet.

Ganska skönt är det också med säkerhetsbågar och noggrann visitation innan man kommer in på varuhus eller större evenemang. Olof Brundins fru Mimi säger:

– I Sverige kollas de när man går ut ur affärerna, här är det tvärtom …

      LÄS MER: Hur mycket allsång tål vi?

Paris är perfekt som turistmål hela hösten. Och vill man fira jul och nyår där kan man välja bland tusentals överdådiga menyer på både billiga och dyra krogar. Fransmännen själva sitter sällan hemma under de stora helgerna.

Och den som tar med skridskorna kan alltså åka på en fin bana en trappa upp i Eiffeltornet hela vintern.

ANNONS

I Nice är Medelhavet en badbart långt in på senhösten. Vi provade. Och strandrestaurangerna vid havskanten nedanför Promenade des Anglais är i de flesta fall öppna året om. Där äter man faktiskt bra.

Massor av svenskar har hittat tillbaka till de franska städerna och den härliga franska landsbygden. I Nice mötte vi bland andra gamle ICA-Stig, Hans Mosesson, över en calvados medan militären patrullerade förbi, och senare på kvällen dök svensktoppsveteranen Stefan Rüdén upp på en restauranggata. Han brast ut i ”Sofia dansar gogo” så att hela kvarteret stannade upp och log.

      LÄS MER: Äntligen: Årets första julbord!

Det är lätt att turista i Frankrike. I Nice kan man ha stor glädje av en personlig, innehållsrik liten bok av Kristina Svensson, som heter ”Mitt Nice”. Och i Paris – ja, där behöver man bara gå tio meter så hittar man något spännande och lockande.

Efter terrorn har både befolkningen och turisterna alltså vänjt sig imponerande snabbt vid att livet går vidare som förr. Det är förstås både på gott och ont. Men allra mest det förra, eller hur?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS