Michael Nyqvist blev en del av den svenska folksjälen - News55
Annons
Annons

Michael Nyqvist blev en del av den svenska folksjälen

Annons
Annons

Knappt hade ”Allsång på Skansen” tonat ut på tisdagskvällen. ”Stockholm i mitt hjärta …” Då kom flashen med den tragiska nyheten i mobilen: Michael Nyqvist död.

Nyqvist i vårt hjärta.

Bara några timmar senare hade dödsbudet spridits på sociala media. Facebook fylldes av hyllningar, gråt och sorgsna hågkomster. Vi var alla i chock.

       LÄS MER: Varför görs inte fler tv-porträtt av stora artister – medan de lever?

TT-telegrammet från familjen var kort men innehöll så mycket chock och smärta: ”Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom.”

Familjen ber att få sörja i stillhet, meddelade nyhetstelegrammet. Men de är inte ensamma.

Dagen därpå har vi fortfarande svårt att fatta och att ta in det som har hänt. Michael Nyqvist höll sin cancer hemlig för alla utom den allra närmaste kretsen, därför blev chocken så stor. Han var ju bara 56 år.

– Han hade så mycket kvar. Så mycket livsvilja, så mycket kvar att göra och så mycket kvar som han ville göra, säger Nyqvists vän och kollega Rafael Edholm till Expressen.

      LÄS MER: Överlåt Melodifestivalen till oss som förstår sig på saken

Annons
Annons

Det han har gjort är förvisso mer än vad de flesta skådespelare hinner under en livstid och Nyqvist blev med sina otaliga roller en del av den svenska folksjälen. ”Grabben i graven bredvid”, ”Så som i himlen” och ”Millenium”-trilogin är filmer vi aldrig kommer att glömma. Där spelar Michael Nyqvist bonde, dirigent och kriminalreporter – alla tre vitt skilda karaktärer, men med Nyqvists eget signum.

Hans egen personlighet, godhet, karisma och värme lyste igenom i varje roll. Det var kanske därför jag inte riktigt övertygades av hans skådespelarinsatser som skurk mot Tom Cruise i filmerna ”Mission: Impossible” och ”John Wick”. Michael var helt enkelt allt för snäll och empatisk för att slå någon på käften. Ändå lyckades han även i de rollerna och det säger en hel del om hans skådespelarkonst.

      LÄS MER: Låt oss dansa, för livet och hälsan!

Annons

Jag hade förmånen att träffa Michael några gånger. Senast vid TV-mässan MIP i Cannes för snart två år sedan. Han var där för att göra reklam för amerikanska kriminalserien ”The Hundred Code” där han spelade svensk polis i internationellt samarbete. Vi träffades för en kort intervju som gled över i ett samtal om allt annat än den aktuella tv-serien. Michael tog sig tid och var nyfiken. Hela tiden med humorn och glimten i de ljusblå ögonen. Efter en kort stund hade jag glömt bort att det var en internationell filmstjärna jag pratade med. Det blev ett stilla kompissnack oss emellan.

Sådan var han, Michael. Han fick alla att känna sig välkomna och bekväma. Han berättade och han tog sig tid att lyssna.

Populära erfarna tankar

 1. Rapport från en frivillig karantän - del fem

  Det är banne mig svårare att pausa livet än att försöka hinna ikapp. Så oändligt många gång...

  Marianne Rundström
 2. Jan Scherman: De som mobbat solidariteten borde sätta i halsen

  I Sverige, liksom i andra länder, utfärdas just nu domarna på ackord. Just nu duger inga åtgärd...

  Jan Scherman
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Rapport från en frivillig karantän - del fyra

  Det är mycket mer spännande att dra upp rullgardinen här i Karantänen. Är det grått och kyligt...

  Marianne Rundström
 5. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Michael Nyqvist blev en del av den svenska folksjälen Michael Nyqvist blev en del av den svenska folksjälen