”På spåret” är Public Service när det är som allra bäst - News55
Annons
Annons

”På spåret” är Public Service när det är som allra bäst

Annons
Annons

Jo, så är det faktiskt. ”På spåret” är Public Service när det är som allra bäst: Ett helsvenskt format vars bas är kunskap och underhållning. Ett samspelt par som leder programmet och kändisar med bred allmänbildning som vågar bjuda på sig själva. Inte för svåra frågor. Och så lite artistuppträdande på det.

      LÄS MER: På Spåret-aktuella Elisabet Höglund talar ut

”På spåret” följer även en kär SVT-tradition när det gäller att blanda underhållning och kunskap. Frågetävlingar var stort redan på ljudradions tid då Uppsala-profilen Gösta Knutsson ledde frågesport i radion på 50-talet. När så televisionen kom till våra hem var ett av de populäraste programmen frågesporten ”Kvitt eller dubbelt”, som startade 1957 och som min far var med och producerade. Vi häpnades över deltagarnas oerhörda kunskap. Här föddes en lång rad av det nya fenomenet ”tv-idoler”. ”Hajen”, ”Uncas”, Kjell Boman och allt vad de hette.

      LÄS MER: Testa din kunskap i News55s Musikquiz

Annons
Annons

Pappa berättade om en person som man testade i ämnet Heliga Birgitta. Han imponerade stort och tycktes veta det mesta i ämnet. Redaktionen skulle just välkomna honom till programmet då han försynt sa: ”Jag kanske egentligen är överkvalificerad, för jag har nämligen varit den heliga Birgitta i ett tidigare liv!” Han fick inte vara med.

SVT har fortsatt sin stolta tradition med frågesport. Den nu aktuella ”Vem vet mest” har gjorts i över 1 200 program!

Vad gör då våra kommersiella kanaler? Inte mycket. TV4 har förvandlat ”Vem vill bli miljonär” till ett spelprogram för Postkodlotteriet. Själva frågesport är en ovidkommande kuliss till lotteridragningar och vinstutdelningar. Budskapet för tittarna är glasklart: sannolikheten till stora pengar är större om man köper en lott än om man skaffar sig allmänbildning. Då får man förstås tittare därefter.

      LÄS MER: “Ge oss tillbaka lördagsunderhållningen”

Forna ”På spåret”-kumpanerna Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg harvar på i sitt fattigmans-På spåret i ”Sverige-Quizzen”. I de kommersiella kanalerna tillåts frågesport bara om man kan koppla tjänster som app, hemsida eller telefon. Aktivera tittare och dra in pengar är ledorden. Själva allmänbildningen kommer i andra hand.

Annons

      LÄS MER: Oldsberg om tv-branschen – “Sluta jaga unga målgrupper”

Övriga kanaler som TV3 och Kanal5 riktar sig inte till en publik som vill förkovra sitt intellekt. Här är det kemiskt fritt från allt vad kunskap heter. Spelbolag och betting-sajter är kanalernas främsta annonsörer. Så långt ifrån Nationalencyklopedin som man kan komma.

Populära erfarna tankar

 1. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 2. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 3. Tänk, det fanns en tid då barn fick röka på skolgården

  Det finns bilder i min minnesbank som idag får mig att skratta men som är svåra att förklara f...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 4. Hur är det då möjligt att alla dessa smarta kvinnor hamnat hos Liberalerna?

  Av alla resultat i valet till EU-parlamentet är ett av de mer fascinerande Liberalernas ytterst kna...

  Aina Bergvall
 5. En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

  Sköterskan ringde en måndag i slutet av mars. ”Vi behöver ta fler bilder”, sade hon. Veckan i...

  Christina Kellberg
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel ”På spåret” är Public Service när det är som allra bäst ”På spåret” är Public Service när det är som allra bäst