Annons
Annons
Annons

Så har jag lärt mig att leva med min åldersdiabetes

Annons

Jag har Diabetes typ 2 eller åldersdiabetes som sjukdomen också kallas. Och vi är många som bär på sjukdomen. I dag är det drygt 400 000 i Sverige och nästan lika många som har den utan att veta om det. På så sätt är sjukdomen lömsk.

Varje år dör fem personer till följd av diabetes i Sverige. Diabetes är en allvarlig sjukdom. För min del började det med att jag kände mig törstig och det var en törst som nästan inte gick att släcka. Jag var också kissnödig ofta och kände mig trött … Detta är några av de tecken som tyder på att man kan ha diabetes.

      LÄS MER: Det räcker nu Nordea – nu byter jag bank!

Tidigare kallade vi sjukdomen sockersjuka då den gör att vi har för mycket socker (glukos) i blodet. Kroppens hjälp med socker, insulinet, ska föra sockret vidare in i cellerna, där det behövs. Utan insulin kommer det inte in och det är därför vi får höga sockervärden i blodet.Och visst var jag en riktig ”godisråtta”. Jag är specialist på alla sorters lösgodis. Och fråga mig om prisbilden på godis, så vet jag vad ett rimligt pris per hekto bör vara. Men mitt stora sockerintag behöver inte vara orsak till att just jag
drabbats. Ärftlighetsfaktorn är också viktig och min far hade åldersdiabetes. Därför fick jag också på nära håll se vad sjukdomen gör med en människa.

Det gäller att ha koll på sina blodsockervärden och sköta sin kropp i tid, för det är många inre organ som drabbas. För min fars del innebar det dålig blodcirkulation. Han fick sår på ben och fötter som aldrig ville läka. De infekterades och det ledde till otaliga penicillinkurer. Hans kropp bröts successivt ner av sjukdomen. Njurarna, hjärtat och synen. Om man inte tar hand om sig och sin sjukdom kan man i värsta fall bli blind eller tvingas att amputera benen. Därför gäller det att ändra livsstil.

      LÄS MER: Som vuxen vill jag slippa fira en importerad högtid

Och det är möjligt för den med Diabetes typ 2 att påverka sitt sjukdomstillstånd. Jag tänker till exempel alltid på vad jag äter och jag undviker vitt bröd och matvaror som innehåller socker. Men det är svårt eftersom det nästan är socker i all mat, även i den som utgör sig för att vara sockerfri. Branschen hittar på omskrivningar för sina varor som ” innehåller bara naturligt socker” eller ” inget tillsatt socker”, men det betyder inte att maten är sockerfri. Jag måste vara på min vakt och mycket kritisk när jag ska tolka innehållsdeklarationerna på maten i butikerna. Visst får jag godisåterfall, men jag försöker att leva med min diabetes.

På tisdag den 14 november äger den första Diabetesgalan rum i TV3 med start klockan 20.00. Det är en insamlingsgala till förmån för diabetesforskningen och jag kommer att vara med i programmet och chatta live med er som tittar. Kommunicera gärna med mig under programmets gång. Ni gör det via www.diabetes.se. Men titta framför allt på programmet där ni bland annat kommer få ta del av historier från experter och drabbade och även underhållas av artister som Molly Sandén och Hans ”Kvinnaböske” Andersson. Programmet leds dessutom av en gammal kollega, Peter Jihde.

Annons

Populära erfarna tankar

 1. Inför en Metoo-timme på nästa personalmöte

  Det börjar bli många kollegor nu. På båda sidor. Både de som under lång tid burit på skam, sk...

  Kattis Ahlström
 2. Först nu inser jag hur värdefull en väl fungerande kropp är

  Länge förnekade jag fakta. Detta kunde absolut inte hända mig, bara andra. Men i somras blev läg...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 3. Därför tror jag inte ett skit på Leif Östlings ursäkt!

  ”Vad fan får jag för pengarna?” undrar Svenskt Näringslivs ordförande och konstaterar att ha...

  Sverker Olofsson
 4. När medias tungviktare hamnar i folkdomstolens giljotiner

  ”Undvik onödig namn- och bildpublicering såvida icke ett oavvisligt allmänintresse så påbjude...

  Paul Ronge
 5. Ät Bambi – med gott samvete!

  Förmodligen är alltihop Walt Disneys fel. Redan 1942 hade filmen om Bambi premiär, den hjärtknip...

  Lena Adelsohn Liljeroth
Visa fler erfarna tankar

Senaste nytt

 1. 23:25 En misstänkt släppt i Allra-härvan

  En av de misstänkta i härvan kring pensionsbolaget Allra har släppts, meddelar åklagaren. Samtid...

 2. 23:20 Brynäs viktiga vägval: "Skön seger"

  Brynäs siktar uppåt efter seger mot Karlskrona med 3-1. En otroligt skön seger, säger lagkaptene...

 3. 23:15 Hattrick av nye skyttekungen Lindqvist

  Färjestads tredje raka seger – efter 6-4 borta mot Örebro. Och ett hattrick av Michael Lindq...

 4. 23:05 Curlingherrarna i ännu en EM-final

  Lag Niklas Edin är klart för ännu en EM-final i curling. Semifinalen mot Norge slutade 8-3. ̶...

 5. 23:05 Djurgården vinnare med Engqvist tillbaka

  Med centerprofilen Andreas Engqvist tillbaka blev serietrean Djurgården ett vinnarlag i SHL igen. E...

Visa fler nyheter
Annons