Så har jag lärt mig att leva med min åldersdiabetes - News55
Annons
Annons

Så har jag lärt mig att leva med min åldersdiabetes

Annons
Annons

Jag har Diabetes typ 2 eller åldersdiabetes som sjukdomen också kallas. Och vi är många som bär på sjukdomen. I dag är det drygt 400 000 i Sverige och nästan lika många som har den utan att veta om det. På så sätt är sjukdomen lömsk.

Varje år dör fem personer till följd av diabetes i Sverige. Diabetes är en allvarlig sjukdom. För min del började det med att jag kände mig törstig och det var en törst som nästan inte gick att släcka. Jag var också kissnödig ofta och kände mig trött … Detta är några av de tecken som tyder på att man kan ha diabetes.

      LÄS MER: Det räcker nu Nordea – nu byter jag bank!

Tidigare kallade vi sjukdomen sockersjuka då den gör att vi har för mycket socker (glukos) i blodet. Kroppens hjälp med socker, insulinet, ska föra sockret vidare in i cellerna, där det behövs. Utan insulin kommer det inte in och det är därför vi får höga sockervärden i blodet.Och visst var jag en riktig ”godisråtta”. Jag är specialist på alla sorters lösgodis. Och fråga mig om prisbilden på godis, så vet jag vad ett rimligt pris per hekto bör vara. Men mitt stora sockerintag behöver inte vara orsak till att just jag
drabbats. Ärftlighetsfaktorn är också viktig och min far hade åldersdiabetes. Därför fick jag också på nära håll se vad sjukdomen gör med en människa.

Annons
Annons

Det gäller att ha koll på sina blodsockervärden och sköta sin kropp i tid, för det är många inre organ som drabbas. För min fars del innebar det dålig blodcirkulation. Han fick sår på ben och fötter som aldrig ville läka. De infekterades och det ledde till otaliga penicillinkurer. Hans kropp bröts successivt ner av sjukdomen. Njurarna, hjärtat och synen. Om man inte tar hand om sig och sin sjukdom kan man i värsta fall bli blind eller tvingas att amputera benen. Därför gäller det att ändra livsstil.

      LÄS MER: Som vuxen vill jag slippa fira en importerad högtid

Och det är möjligt för den med Diabetes typ 2 att påverka sitt sjukdomstillstånd. Jag tänker till exempel alltid på vad jag äter och jag undviker vitt bröd och matvaror som innehåller socker. Men det är svårt eftersom det nästan är socker i all mat, även i den som utgör sig för att vara sockerfri. Branschen hittar på omskrivningar för sina varor som ” innehåller bara naturligt socker” eller ” inget tillsatt socker”, men det betyder inte att maten är sockerfri. Jag måste vara på min vakt och mycket kritisk när jag ska tolka innehållsdeklarationerna på maten i butikerna. Visst får jag godisåterfall, men jag försöker att leva med min diabetes.

På tisdag den 14 november äger den första Diabetesgalan rum i TV3 med start klockan 20.00. Det är en insamlingsgala till förmån för diabetesforskningen och jag kommer att vara med i programmet och chatta live med er som tittar. Kommunicera gärna med mig under programmets gång. Ni gör det via www.diabetes.se. Men titta framför allt på programmet där ni bland annat kommer få ta del av historier från experter och drabbade och även underhållas av artister som Molly Sandén och Hans ”Kvinnaböske” Andersson. Programmet leds dessutom av en gammal kollega, Peter Jihde.

Populära erfarna tankar

 1. Hur kan man bli kränkt av en bild på en kräfta?

  Vad har hänt med vår förmåga till empati och vilja att förstå varandra? En kräfta med guldrin...

  Leif Schulman
 2. Visst är det märkligt att vi söker oss till dödligt våld

  Att år efter år läsa om detta elände, som till stora delar också är verkligt, påverkar sannol...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 3. Därför får jag kalla kårar när Facebook skriver på min sida

  Skandalen kring Facebook och researchföretaget Cambridge Analytica (CA) är så osannolik att ingen...

  Paul Ronge
 4. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 5. "Senior" vid 55 - är det ett skämt?

  2016 fyller jag och drygt 116 000 andra svenskar 55 år och bjuds in i den stora seniorfamnen. Vi ka...

  Maria Fröjdh
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Så har jag lärt mig att leva med min åldersdiabetes Så har jag lärt mig att leva med min åldersdiabetes