News55

Alice Timander - hon vågade mer än de flesta

Alice Timander i sin ungdom och senare i livet.
Alice Timander i sin ungdom och senare i liver. (Foto: Wikipedia)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Hon vågade mer än de flesta  –  som att ha sex vid 90.  Många av oss som upplevt Alice Timander på tabloidernas och veckotidningarnas skvallersidor minns henne som en flitig besökare på galor och premiärer – alltid lika leende och strålande. Vem var Alice Timander till vardags?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag undrade alltid varför Alice Timander dök upp överallt – hon var ju gammal. Som ung, omogen novis trodde jag att ungdom var nyckeln till allt. Så fel jag hade med mitt barnsliga sinne, starkt påverkat av dåtidens rådande ålderism. 

Alice Timander var typexemplet på hur man kan övervinna ålderismen, och bättre än så. Hon blev sin tids premiärdrottning, som omgavs av människor på grund av sin persona. Åldern var bara ett bihang, ett nummer. 

Ända fram till strax innan sin död, hade Alice en lång svans av kavaljerer efter sig som ringde henne regelbundet – en av de sista var en 37-årig sjökapten. Alice var 90.

Alice Timanders familjegrav
Familjegraven på Skogskyrkogården strax utanför Stockholm. Fotokälla: Wiki Commons

“Jag var nog ingen riktig person”

Aftonbladet gjorde ett personligt porträtt av Alice Timander, en dryg månad innan hon dog. Den publicerades den 26 maj 2007 och Alice somnade in den 3 juli samma år. 

En av de första frågorna som jag alltid undrat kretsade kring varför hon blev glitter-Alice och premiärdrottning i Stockholms nöjesliv. 

ANNONS

– Länge kände jag mig inte som en riktig person. Jag fanns inte. Men när jag inte kunde bli skådespelerska förstod jag att foajén skulle bli min scen. Däremot hade jag inga pengar. En gång köpte jag tre meter gräs och lät sy en klänning. Folk spottade framför mina fötter i Oscarsteaterns foajé. Men de tittade. Jag var någon, berättade hon för Aftonbladet.

Kort tid efter intervjun dök hon upp till premiären “Pirates of Caribbean III” där hon hann uppleva Johnny Depp en sista gång. Det blev hennes sista premiärbesök.

ANNONS

Kärleken – det farligaste som finns

Alice må ha varit omsvärmad, men männen som fångade hennes hjärta var däremot inte mycket att hänga i julgranen. Otrohet och dominans skulle komma att färga hennes två första äktenskap. 

Den tredje mannen tog död på hennes hopp om kärleken. Han visade sig vara en bedragare som avslöjade att det inte var Alice han ville ha, utan något annat. Under självaste bröllopsnatten vände henne ryggen när de låg i sängen och visade inget intresse för sin nyblivna fru. Det kunde inte ha blivit dråpligare.

Trots att det inte alltid var så enkelt för Alice att bryta upp från relationer, packa en väska och ge sig av, har hon visat många inre styrkor, bland annat en övertygelse om att inte ge upp trots svåra perioder och brusten kärlek. Hennes naturliga glädje hjälpte henne genom livet. Hon blev 92 år gammal.

En skärpt kvinna med huvudet på skaft

Alice Timander föddes 1915 i Stockholm. Vid två års ålder flyttade familjen till Trelleborg där fadern, veterinären Carl Müller fick en tjänst. När Alice fyllde 12 flyttade de vidare till Eslöv där hennes far fortsatte att tjänstgöra som veterinär. Alice bodde kvar i Eslöv tills hon tog studenten 1932 och flyttade till Stockholm för att studera till tandläkare.

ANNONS

Som färdigutbildad vid 21 års ålder blev hon Sveriges yngsta kvinnliga tandläkare som utexaminerades. Året var 1937 – två år innan andra världskrigets utbrott. Hon var yrkesverksam under nästan fem år innan hon gifte sim med sin första man, tandläkaren och skådespelaren Bengt Loghart (1942 – 1950). Tillsammans fick de dottern Annika. Han bedrog henne, så det äktenskapet tog slut efter åtta år.

Komplicerade äktenskap

Andra äktenskapet inleddes 1951 med tandläkaren och affärsmannen Torsten Timander som Alice fick två barn med – sonen Tomas (1952) och dottern Katarina (1953). Torsten övertalade henne att bosätta sig med honom i Marocko medan dottern Annika från första äktenskapet fick stanna hemma – något Alice ångrat mycket efteråt.

Tredje äktenskapet, som visade sig vara ett skenäktenskap, inleddes 1972 med den 25 år yngre direktörsassistenten Göran Jonsson. Äktenskapet varade en vecka men upplöstes formellt 1974.

Alice Timanders liv har varit en brokig blandning av yrkeskarriär och mammaroll som ibland tycks ha varit svår att axla – kanske på grund av familjeförhållanden. Den viktigaste delen blev senare livet på galor och premiärer, som ju Alice Timander blev känd för – hon var ju premiärdrottning.

De flesta av oss minns den glamorösa Alice – premiärernas First lady som beskådades på skvallersidorna av halva Sveriges befolkning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS