News55

Jan Schermans boktips: En oväntad historia om en av USA:s största presidenter

Artikelbild
Jan Scherman
Jan Scherman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 jan. 2021

Jan Scherman tipsar om böcker varannan torsdag. Den här veckan har han läst en oväntad historia om en av USA:s mest framstående presidenter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vill du veta mer om USA? Vill du förstå mer av den dramatik som nu utspelar sig i en av världens äldsta demokratier? 

Boken som vägleder dig heter ”Franklin D. Roosevelt” med undertiteln ”President i kris och krig”. 

Det är författaren och journalisten Lennart Pehrsson som på ett fascinerande sätt levandegör president Roosevelt och hans tid. Först depressionen på 1930-talet och sedan halva 40-talet med ett världskrig. President i tre mandatperioder, vilket var möjligt på den tiden.

En biografi? Ja, visst. Men en ovanlig sådan för berättelsen är som en tidsmaskin.  Jag får följa med den store presidenten. Hack i häl. Gömmer mig i kulisserna. Smygtestar en av hans drinkar.  Lyssnar på samtalet med Josef Stalin. Och hör Churchills muttrande. Sedan diskussionen hemma i köket med familjen.

Roosevelts återuppståndelse sker genom eleganta kast mellan händelser av privat karaktär och storpolitiska skeenden där man tas med in i hemliga möten. Detaljrikedomen ger färgen – närvarokänsla. Det privata och politiska skruvas ihop till en helhet. Men fascinationen består också i att denna biografi över en president och hans svunna tid också speglar vår nutid. 

Ta till exempel presidentvalet 1920 då republikanen Warren Harding från Ohio ville att USA drog sig tillbaka från den övriga världen efter landets medverkan i det första världskriget. ”America first” blev Hardings vinnande slogan. Donald Trump var alltså inte först. 

Fascinerande är som sagt ledordet. När Franklin Roosevelt drabbades av polio vid 39 års ålder trodde de flesta att hans politiska engagemang skulle ta slut. Men med stålskenor runt benen och ibland i rullstol tog han sig vidare. Han hade en vision som drivkraft – ett USA där samhället tog ett betydlig större ansvar för allas välfärd. Det var långtifrån dåtidens enda linje. Inflytelserika krafter ville tvärtom, att staten skulle degraderas till en passiv roll. Denna ideologiska konflikt har ju också levt vidare till dagens USA. 


ANNONS

Jan Schermans boktips presenteras i samarbete med Storytel. Just nu får alla News55:s läsare ett specialerbjudande – prova Storytel och välj bland hundratusentals ljudböcker och e-böcker i 30 dagar helt utan kostnad. Läs mer här! (ANNONS)

Nyfiken på hur Storytel fungerar? I filmen nedan visar vi tydligt och enkelt hur du kommer igång med tjänsten. (ANNONS)



Roosevelt tog radikala steg redan från första dagen som president i mars 1933 då han satsade på ett återuppbyggnadsprogram för USA:s sargade ekonomi.  ”The New Deal” innebar att samhället tog sig an gigantiska investeringar. Kritiken uteblev inte. Roosevelt blev hatad och kallad kommunist. Det bildades privata sammanslutningar för kampen mot presidenten. Decennier före vår tids personliga attacker på internet fanns alltså forum för att sprida lögner mot offentliga personer.

Den store presidenten misslyckades också, förstås. Det blev ingen lag som satte stopp för de södra delstaternas avskyvärda lynchningar av svarta medborgare. Inte ens efter Roosevelts förkrossande valseger 1936. Jag häpnar när jag tar del av hur dåtida konservativa demokrater vägrade godkänna förbud mot rasdiskrimineringen. Tanken flyger framåt igen med orden ”Black lives matter”.

I en oerhört kritisk tid med interna politiska strider, ekonomiska kris, utbredd fattigdom och motstånd mot USA:s militära medverkan i kampen mot Hitler ser jag här en visionär politiker som med klokskap och vakthållning kring fakta & sanning såg till att demokratin stod på fast mark. 

De privata sakerna då?  Nöjer mig med att nämna giftermålet med Eleanor Roosevelt. Ett partnerskap!? Hans stora kärlek fanns inte i äktenskapet, utan i en förälskelse med en Lucy Mercer som tillhörde en av USA rikaste familjer. Här liksom i det storpolitiska blottläggs många fascinerande
detaljer.

FEM SNABBA

1. Lätt eller svårläst?
– Rakt och enkelt språk, som flyter på med en reportageliknande lätthet.
2. Kort eller lång?
– Ljudboken är 8 timmar och 44 minuter. E-boken 266 sidor. Alltså, ingen tjock tegelsten.
3. Kärlek vid första ögonkastet?
– Absolut! Fastnar direkt i Prologen där Franklin D Roosevelt åker iväg på hemligt möte långt ute till havs för att möta Storbritanniens Winston Churchill – innan USA gått med i kriget. 
4. Det var som faen-upplevelser?
– Att Roosevelt instiftade en särskild cocktailstund i Vita Huset för vänner och gäster – det hade jag ingen aning om. Presidenten själv var bartender och gjorde drinkar som ibland blev så dåliga att t.ex Churchill berättade om detta i sina memoarer. Roosevelt kallade detta drinkevent för ”barntimmen”.
5. Uppläsaren får betyg – max fyra mikrofoner
– En stark 3:a. Ludvig Jospehson har en både saklig och engagerad stämma.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS