News55

Svensk musiklegendar är död

Artikelbild
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Han var en del av de flestas barndom och med "Idas sommarvisa" blev han hela Sveriges – främst alla barns – kompositör. Tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel är död, 90 år gammal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Musikern Georg Riedel, som bland annat skrev musiken till Pippi, är död. Montage/Arkivbild.
Georg Riedel. Foto: TT


“Familjen meddelar att tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel under söndag kväll, efter en tids sjukdom, har somnat in omgiven av sin familj”, skriver familjen till TT.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Georg Riedel föddes i dåvarande Tjeckoslovakien 1934 och emigrerade till Sverige med sin familj som fyraåring. Han är framförallt känd för att ha komponerat musiken till filmerna efter Astrid Lindgrens böcker, där några av de mest älskade sångerna är “Idas sommarvisa”, “Du käre lille snickerbo” och Riedels personliga favorit “Fattig bonddräng”. Han skrev också signaturmelodin till “Alfons Åberg”.

Ett annat verk som är starkt förknippat med honom är Monica Zetterlunds hit “Sakta vi gå genom stan”, där Riedel stod för arrangemanget och spelade bas.

Fortsatte göra musik

ANNONS

Kreativiteten och viljan att fortsätta skapa höll i sig livet igenom. Våren 2018 gav han ut en skiva med ny jazzmusik, inspelad tillsammans med fem unga musiker. Åldern till trots hade han inga problem med inspirationen när han skulle sätta sig ner för att komponera.

— Jag får vara väldigt tacksam för det, hittills har jag inte märkt att det tagit slut, snarare att jag kommit på mer och mer, jag är till och med förvånad själv, sade han i en intervju med TT i samband med skivsläppet.

Samuel Åhman är producent för “Sommar och vinter i P1” och producerade Georg Riedels vinterprat 2022. Vid flera tillfällen träffades de i Åhmans hem då Riedel insisterade på att själv köra hem till honom.

— Det var ett otroligt privilegium att få träffa honom. Han var en konstnärssjäl men ändå väldigt okonstlad. Även om han nästan var 90 år gammal då så kändes han som 45 med sin nyfikenhet och sätt att prata, säger Åhman till TT.

ANNONS

“Finstämd gigant”

Riedel hyllas också av tonsättaren Kristina Forsman, som delade scen med Riedel så sent som i våras:

“Tack Georg Riedel för all musik! Du är min barndom, min dåtid och min nutid – och du är vår framtid”, skriver hon på Facebook.

I ett mejl till TT kallar SVT:s vd Hanna Stjärne Riedels musik “ovärderlig och oersättlig” och hon konstaterar att han var “en finstämd gigant som gett musik till barndomen, till skolavslutningen, till sommaren”.

ANNONS

Många inspirationskällor

Georg Riedel hann under sin långa karriär tilldelas en rad priser och utmärkelser, däribland två Grammis samt Evert Taube-stipendiet. År 2020 valdes han in i Swedish Music Hall of Fame och så sent som i fjol tilldelades han barnkulturpriset Alfons-Bokalen.

“För musik utan gränsdragning mellan barnsliga eller vux-liga melodier och för mod att låta varje komponent av text och musik sammanstråla utan tillrättavisning, helt i Gunilla Bergströms anda”, löd motiveringen.

Förutom barnmusiken och jazzen komponerade Riedel även konstmusik, bland annat en opera efter August Strindbergs “Hemsöborna” och körmusik till texter av Tomas Tranströmer.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Inspiration hittade han i allt från svensk folkmusik till Duke Ellington och judisk klezmer. Under perioder av sitt liv kände han att han var tvungen att förnya sig, men det behovet skakade han senare av sig.

— Jag är inte bunden till trender, jag skiter fullkomligt i det numera, jag gör det som är roligt att göra, sade han till TT 2018.

Beatrice Nordensson/TT

ANNONS

Klas Widestrand/TT

Sara Haldert/TT

Markus Botsjö/TT

Fakta: Georg Riedel

TT

Född: 1934 i den tjeckiska staden Karlovy Vary (Karlsbad).

Bakgrund: Kom till Sverige som fyraåring tillsammans med sin syster och sin mamma som var judinna och barnläkare. Fadern, arkitekt och socialdemokrat, hade åkt tidigare till Sverige för att leta jobb.

Gick Adolf Fredriks sångklasser, därefter Musikhögskolan.

ANNONS

Barnvisor: Gjorde musiken till Olle Hellboms filmer om Emil och de flesta av låtarna till Pippi. De visor som han tycker bäst om själv är “Fattig bonddräng” och “När mamma var liten”, båda ur Emilfilmerna. Har också gjort barnvisor till text av bland andra Barbro Lindgren, Lennart Hellsing och Ulf Stark.

Jazz: Har spelat bas med bland andra Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Allan och Rune Gustafsson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS