News55

Här stoppas svenska turister

Artikelbild
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 juli 2023

Semesterparadiset har fått en mardrömslik förvandling. Just nu befinner sig tusentals svenskar i området, men nu hämtas resenärer hem och ditresor ställs in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Skogsbränder rasar på den grekiska ön Rhodos där tusentals svenskar befinner sig på semester. Under söndagen ställde researrangörerna Apollo, Tui och Ving in alla resor till de drabbade områdena. Både Ving och Tui förlänger stoppet, och Tui flyger ned tomma plan för att hämta hem resenärer.

Tiotusentals personer har evakuerats från de skogsbränder som sedan i tisdags härjar på Rhodos sydkust, någon mil in i landet från den populära semesterorten Lardos. Runt 300 av turisterna har rest till området med researrangörer från Sverige.

I helgen hade läget blivit så allvarligt att Apollo, Ving och Tui ställde in alla resor till de drabbade områdena under söndagen. Ving planerar att även ställa in resorna dit den kommande veckan.

– Det är inget roligt besked att behöva ge dagen innan man ska iväg på en efterlängtad semester, säger Anna Hagberg, pressansvarig på Ving.

Samtidigt fortsätter Vings och Apollos resor till norra delen av ön.

Tui ställer däremot in alla resor från Europa till samtliga orter på ön. Stoppet för flygningarna gäller än så länge söndag, måndag och tisdag.

– Det finns ingen avrådan från vare sig grekiska eller svenska myndigheter, utan det är är ett beslut som vi fattar, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på Tui.

ANNONS

Vad som händer efter tisdag är ännu inte bestämt. Men den som känner sig oroad och har en resa inbokad med Tui till Rhodos på onsdag har möjlighet att boka om resan till en annan destination utan extra kostnad, enligt Adam Györki.

Pengarna tillbaka

Ungefär 80 Apollo-resenärer berörs av beslutet att ställa in resorna på söndagen, enligt Martina Krantz, pressansvarig på Apollo. Stoppet av resor kan förlängas, men än är inget beslut fattat.

På söndagen hade Ving ungefär 40 resenärer inbokade på resor till Lardos eller någon av de närliggande orterna Kiotari och Lindos. Hur många resenärer som påverkas av att resebolaget ställer in alla resor den kommande veckan vet de inte ännu. Men det är en mindre del av alla deras resenärer till Rhodos eftersom de flesta av deras turister reser till norra delen av ön, uppger Ving.

Apollo, Ving och Tui säger alla att de resenärer vars resor ställs in kommer att få sina pengar tillbaka.

Vissa av dem som nu är på ön, men har velat åka hem, har fått göra det i förtid, enligt Anna Hagberg på Ving.

Tui kör nu ned tomma plan, som ändå skulle ha gått, för att ta hem turisterna. Researrangören arbetar med att kontakta de berörda resenärerna för att informera dem, enligt Adam Györki.

– Vi uppmanar alla att avvakta till dess att vi skickar ut information, säger han.

ANNONS
ANNONS

“Finkammar hela ön”

Både Ving och Apollo har haft svårt att hitta hotellrum till de svenskar som evakuerats från de drabbade områdena. Vissa av Apollos resenärer har fått sova i hotellens receptioner och konferensrum.

Under söndagen hade Ving dock hittat hotellrum till alla resenärer som evakuerats, men Apollo har haft det svårare. 34 har åkt hem, men majoriteten av de 126 svenskar som är kvar saknar fortfarande hotellrum.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

– Vi finkammar hela ön. Vi har all personal i rörelse och det är vår högsta prioritet att förbättra situationen för dem som är evakuerade, säger Martina Krantz.

Ving hade 59 svenska gäster som evakuerades från de drabbade områdena. Tui hade ett 80-tal svenska gäster på orten Kiotari där evakuering påbörjades under lördagen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS