News55

Schlagerdrottning för tredje gången

Petra Mede blir schlagerdrottning igen
Petra Mede blir schlagerdrottning för tredje gången (Foto;TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Nu händer det snart igen – Petra Mede ska för tredje gången leda Eurovision song contest, som kommer att utspela sig i Malmö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varför just Petra Mede? Jo, för hon har alltid varit rolig, berättar hon om sig själv för Dagens Nyheter.

Medan de söta flickorna i skolan briljerade utan ansträngning tvingades hon till påhittighet för att hitta egna resurser – bland annat blev hon framgångsrik komiker i vuxen ålder.

Det blir glamour och festligheter kring arrangemanget i Malmö, men säkerhetspådragen kommer att vara stora i år med tanke på överhängande terrorhot och oroligheter i världen.

Flera länder bojkottar årets Eurovision song contest i protest mot Israels deltagande, men Petra Mede kommer att axla rollen väl och briljera på sitt eget personliga vis.

Skrattade bara man såg henne

Det komiska tycks alltid varit en naturlig del av Petra Mede – till den grad att hon omedvetet drivit andra till skratt.

Sånt kan bli jobbigt, men inte för Petra som har en positiv syn på livet och på sig själv. Älta är inte heller något hon ägnat sig åt.

Det är inte bara komedi och galor som varit uppe på tapeten. Under barndomen blev det dans för hela slanten med träning och uppträdanden.

ANNONS

En dag tog det dock abrupt slut – hon gjorde en tokig rörelse under ett träningspass och ryggen pajade.

ANNONS

Svår smärta under många år

Sedan dess har Petra Mede levt med svåra smärtor. Det var förmodligen tur att hon inte insåg där och då att hon aldrig mer skulle kunna dansa igen.

Hon var bara 20 – åldern när man vill ha förhoppningar och tro på ivet framför sig.

Vägen tillbaka har varit en brant uppförsbacke med långa sjukskrivningar, men idag ser livet ganska bra ut för Petra Mede.

Av en slump deltog hon i en standup-tävling 2005 och kammade hem första vinsten. 2007 utsågs hon till den bästa nykomlingen på Svenska stand-up-galan och det är tydligt att de nya spåren i Petra Medes liv varit lyckosamma.

Vägen mot programledare

Efter genombrotten som komiker blev det fler utnämningar för medverkan i Morgonsoffan och Parlamentet.

ANNONS

Efter dessa framgångar blev hon programledare för ”QX Gaygalan” – och för Melodifestivalen 2009. Nu ska det bli spännande att se Petra Mede i årets Melodifestival – 2024.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS