News55
Detta är en sponsrad artikel

Så har de äldsta drabbats dubbelt

Artikelbild
Mo i Rana 20180913.
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 20 apr. 2021Publicerad: 20 apr. 2021

Det våras, på alla fronter. Både vädermässigt och vad gäller pandemin anar vi nu bättre tider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hanteringen av covid-19 och vaccineringen diskuteras ständigt. Det enda gemensamma i kritiken och diskussionen då och nu är de miljoner som tillhör den så kallade riskgruppen. Vi som under ett drygt (på alla sätt drygt) år tvingats hålla oss i karantän och borta från det pensionärsliv vi trodde vi skulle njuta av på ålderns höst.

Men även när man börjar skönja slutet av pandemin är det riskgruppen som drabbas av myndigheternas hantering. Vaccinering av åldringar i den första fasen inleddes i slutet av december. Redan då visste läkarna att ett fullgott skydd skulle inträffa efter tre veckor, alltså i slutet av januari för de allra första. Men det var inget som kommunicerades till allmänheten. Det har nu gått fyra månader sedan vaccinering påbörjades och runt 2,5 miljoner har fått en eller två sprutor.  De flesta av landets invånare över 75 år hade med andra ord fullgott skydd redan för drygt en månad sedan och kunde redan då både ha träffat släkt och kramat barnbarn. Men möjligheten till den glädjen har myndigheterna hållit inne med.

Först den 16 april gick Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren stolt ut och meddelade att man nu lättade på restriktionerna och tillät de som fått sin första dos tre veckor tidigare nu kunde krama barnbarnen. Att läkarna sagt det från början låtsades Hallengren inte om, och de lydiga åldringarna gör ingenting som inte FHM eller ministrar tillåter dem göra. Här har alltså dyrbar tid, flera månader, slösats bort av statsapparaten. För den spruta som gavs i januari var väl lika verksam som den som gavs i april?

I takt med att fler och fler av EU:s invånare vaccineras öppnas gränser och möjliggör möten och resor. Eftersom länder i Europa har kommit olika långt väcktes på ett tidigt stadium kraven på ett vaccinationspass som skulle visa att man var fullt vaccinerad. I Sverige tar Myndigheten för digital förvaltning fram ett svenskt vaccinationsintyg som ska vara redo i juni, och i EU siktar man på ett grönt certifikat till 1 juli.

Det är förstås fortfarande fullt möjlighet att ta ett PCR-test som visar om man bär på viruset eller inte, om det är så att man inte har vaccinerat sig av någon orsak.

Naturligtvis har det här hemma vuxit fram en debatt om ett A-lag och ett B-lag i pandemins nya fas av vaccinerade och ovaccinerade. Ett rättvisekrav och en påstådd orättvisa i att de som blivit vaccinerade skulle få gräddfil i att resa hur de vill och gå på krogen när andra inte får det. Hur orättvist är det inte för de stackare som inte tagit sin spruta?  Orättvist att uteslutas ur gemenskapen och det glada och fria livet? Välkomna till det liv som vi i riskgruppen tvingats leva i under ett helt år.

ANNONS