News55

Kontantskatt kan bli verklighet i höst

Artikelbild
STOCKHOLM 201510
News55
News55
Uppdaterad: 01 apr. 2016Publicerad: 01 apr. 2016

Trots protester vill allt färre banker hantera kontanter. Nu kommer ett förslag som kan komma att påverka såväl handlare som konsumenter. Redan i höst kan alla som vill betala kontant tvingas addera fem procent på köpesumman. – Kontanterna närmar sig definitivt sitt slut, säger Carl Mark, ordförande för tankesmedjan Kort och Kredit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Debatten om kontanternas vara eller icke vara har intensifierats det senaste året och det är många som oroar sig för konsekvenserna av att allt färre banker vill hantera pengar. Men alltmedan organisationer som SPF Seniorerna gör sitt bästa för att låta kontanterna fortsätta vara en naturlig del av samhället, finns det personer som jobbar hårt på att få pengar att försvinna för gott.

      LÄS MER: Därför är jag less på kontantkramandet

Där slant en kontant

Enligt en nytt förslag som just nu har hög prioritet hos Sedelmyndigheten ska alla som framöver vill betala kontant tvingas lägga på en straffskatt på fem procent på den vara eller tjänst som inhandlas.

Går förslaget – som internt kallas ”Där slant en kontant” – igenom, kan det bli verklighet redan första september i år.

– Jag tycker att det är utmärkt att någon äntligen vill slå mynt av kontantdebatten och faktiskt gör något radikalt, säger Carl Mark, ordförande för tankesmedjan Kort och Kredit.

      LÄS MER: Prischock för plastkassar

Kontantanvändare blir tvungna vika sig

ANNONS

– Äntligen har någon myntat ett förslag som kan göra skillnad, fortsätter han och menar att kontantanvändare förr eller senare blir tvungna att vika sig för ett kontantfritt samhälle.

– De kommer inse att gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Sedlar skräpar ner mer än vad de gör nytta, om vi ska tala i metaforer, säger Carl Mark.

På Sedelmyndigheten vill man ännu inte kommentera det nya förslaget. Men enligt obekräftade källor har man redan börjat ta fram kampanjmaterial för att informera allmänheten om den nya kontantskatten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS