News55

Ska du köpa bil? Här är modellerna som får sämst betyg av Folksam

Ska du köpa bil? De får sämst betyg av Folksam
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Försäkringsbolaget Folksam har undersökt vilka nya bilmodeller som är säkra att köra 2024 och vilka bilar som inte uppfyller kraven.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäkringsbolaget Folksam har sammanställt hur många bilmodeller i nybilshandeln som anses vara säkra och bra för miljön.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

För att hamna på nybilslistan som sammanställningen kallas måste bilarna uppfylla Folksams säkerhets- och utsläppskrav. Modellen ska också ha minst fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester.

Dacia i botten 

Enligt granskningen som försäkringsbolaget har gjort uppfyller 23 bilmodeller inte kraven på tillräckligt krockskydd. 15 av bilarna kom ut på marknaden 2020 eller senare. 

— Även om flertalet granskade modeller har godkänt krockskydd är det förvånande att så många av de senaste modellerna inte uppfyller kraven för grundläggande krocksäkerhet, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam. 

Allra sämst betyg får Dacia Jogger, Dacia Sandero, Fiat 500 Hybrid, Hyundai I10, Jeep Wrangler och Renault Zoe.

Till TT säger Ydenius att det är lätt för konsumenter att tro att alla nya bilmodeller som kommer ut på marknaden är lika säkra.  

ANNONS

— Men även om säkerhetskraven ökar och bilar blir generellt bättre, finns det ändå en faktisk skillnad om man tittar på verkliga olyckor mellan bilmodeller med fem stjärnor och de som har färre, säger han. 

Om man krockar med en bil med fyra stjärnor är det 20 procent större risk att man dör, eller drabbas av tioprocentig medicinsk invaliditet, jämfört med en femstjärnig bil, enligt Ydenius.

— Det är viktigt att göra ett bra val vid köp av en ny bil. Jag tycker inte att det är nödvändigt att paniksälja sin bil om den bara har fyra stjärnor, men möjligen överväga byte om den har färre än fyra stjärnor.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Listan för i år har sammanlagt 130 godkända bilar och de flesta av dem är laddhybrider och elbilar.

ANNONS
ANNONS