News55

Varsågod: sparriskungens bästa recept!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Många blir lyriska nu när sparrissäongen är inne. Allra mest lyrisk blir den legendariske stjärnkocken och krögaren Norbert Lang.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han gläds åt att få dela med sig till News55 av sina bästa recept på den läckra delikatessen – så häng med här!

Norbert dyker regelbundet upp där det finns sparris i säsong: på gästspel, på TV, i tidningar. Han är sparrisälskaren nummer ett, och mest älskar han den fina, vita tyska sparrisen som har högsäsong nu.

– Det är vårens första primör, därför så efterlängtad, säger han. Och att den sen rensar ut slaggprodukter ur kroppen och – enligt ordspråket – triggar de köttsliga lustarna (!) gör ju inte saken sämre…

Så låt oss kolla lustarna och laga Norberts bästa sparris!

Här är tre recept, det första av dem kunde vi se tillagas i TV4:s Nyhetsmorgon, där Norbert hade stor och munter sparrisshow häromdagen:

Årets nyhet: sparris Cordon Bleu

Kokt vit sparris
Stora skivor kokt skinka (lufttorkad eller rökt går också bra)
Lite tjockare skivor av emmentalerost
Vetemjöl
Uppvispat ägg
Ströbröd (gärna panko)
Smör till stekning

Koka sparrisen al dente i lättsaltat vatten. Linda en skiva skinka och en skiva ost tätt runt varje sparris. Panera rullarna först mjöl, sen uppvispat ägg och sist i ströbröd eller panko. Stek dem jämnt gyllenbruna runt om. Servera med hollandaisesås, gärna gjord på brynt smör.

ANNONS
ANNONS

Ingefärspicklad vit sparris

C:a 8 vita sparrisar
0,5 dl vitvinsvinäger
1 sl strösocker
1 dl vatten
1 dl färskpressad ingefärsjuice
1 msk bruna och gula senapsfrön
salt

Skala sparrisen väl. Koka upp alla ingredienser till lagen. Häll den heta lagen över sparrisarna.
Låt stå i kyl 8 timmar.

Den här picklade vita sparrisen kan användas som tillbehör till mycket, t.ex. gravad lax, grillat kött eller kallskuret.

Och så en rätt på grön sparris: Sparrissoppa capuccino

500 gr grön sparris
50 gr babyspenat
2-3 msk smör
1 nypa socker
salt
vitpeppar
80 gr riven permesanost.
lite riven muskot
2 dl grädde
2 dl mjölk
lite vatten

Skär sparrisen i bitar och fräs  i smör. Häll i grädden och vatten så att det täcker sparrisen och koka tills sparrisen är mjuk. Tillsätt spenaten och mixa i blender till en slät soppa. Tillsätt parmesan eller annan ost. Smaka av med salt, socker och vitpeppar. Skumma mjölken med en mixerstac och klicka skummet på soppan.

Smaklig sparrisvår!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS