News55

Åtal tidigast den 20 november i Ida Johansson-fallet

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 02 nov. 2015Publicerad: 02 nov. 2015

"Jag väcker åtal tidigast den 20 november", säger åklagare Robert Näppi, till News55. Det var i somras som Ida Johansson hittades mördad i ett joggingspår i Upplands Väsby. Rättegången mot den 19-årige man som erkänt mordet väntas sätta igång en eller två veckor efter åtal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 19-årige man som misstänks för mordet på Ida Johansson, 21, är ännu inte klar med den stora rättspsykiatriska undersökning som kommer att bli avgörande för om han döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Åtal var till en början beräknat att väckas under andra veckan i november.

– De begärde förlängning till undersökningen – så jag kommer väcka åtal den 20 november, det kan bli senare men inte så mycket senare, säger Robert Näppi.

      LÄS MER: Åtal mot Ida Johanssons mördare väcks i november

Har haft återkommande depressioner

19-åringen har redan genomgått en paragraf 7-underökning, tidigare kallad för liten sinnesundersökning. I paragraf 7-undersökningen har specialisten i psykiatri- och rättspsykiatri bedömt att 19-åringen kan misstänkas ha haft en allvarlig psykisk störning vid gärningen och även en allvarlig psykisk störning vid undersökningen.

      LÄS MER: Helt fel att tro sex var inblandat i båda morden

”Han uppger sig ha mångåriga psykiska besvär i form av bland annat återkommande depressioner och svårigheter i socialt samspel”.

Ida Johansson var ute och joggade den 5 augusti men då hon aldrig kom hem anmäldes hon försvunnen. Hon hittades mördad i joggingspåret några timmar senare. Efter ett tips från allmänheten åkte polisen hem till den tidigare ostraffade 19-åringen. Under hembesöket kände patrullen en misstanke och topsningen skickades till expressbehandling av NFC. Det blev dna-träff och mannen greps samma kväll. Vid 22-tiden hade 19-åringen erkänt mordet på Ida Johansson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS