News55

Därför rasar Ingvar Carlsson mot regeringen

Ingvar Carlsson kritiserar regeringen
Ingvar Carlsson (S) kritiserar regeringen och samarbetet med SD. Foto: Adam Ihse / TT 
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Den svenska demokratin är under attack. Det menar den tidigare statsministern Ingvar Carlsson, som sågar den sittande regeringen, rapporterar TV4.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen får hård kritik från flera håll. Fackförbundet Kommunal anser att Ulf Kristersson inte håller vad han lovat och att välfärden slaktas. Och nu är det Ingvar Carlssons tur att ilskna till. 

Den tidigare statsministern och socialdemokraten anser, precis som Kommunal, att löften har brutits. Men Carlssons ilska riktas istället mot regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi har tre partier som före valet lovade att under inga förhållanden samarbeta med SD. Nu har de svikit detta. SD har betydande inflytande över regeringen utan att behöva ta ansvar för det, säger han till TV4.

Regeringen med Ulf Kristersson i spetsen får kritik
Ulf Kristersson (M) kritiseras för sitt samarbete med SD. Foto:  Johan Nilsson / TT

Ingvar Carlsson menar att det pågår en medveten process för att förändra Sverige, bland annat genom att man försöker påverka utbildningen, forskningen och kulturen. 

– Demokratin som var på frammarsch efter kalla kriget är på tillbakagång för att den attackeras på olika sätt, och den attackeras även i vårt land, konstaterar han.

Oroväckande utveckling

V-deminstitutet, som mäter och analyserar den demokratiska utvecklingen i världen, rapporterar vissa negativa tendenser för den svenska demokratin.

ANNONS

– Det är oroväckande tendenser till försämringar av demokratins byggstenar, men de är ännu så pass små att de inte ger utslag på våra demokratiindex. Om utvecklingen fortsätter i samma riktning finns anledning till oro även för svensk demokrati, säger Lindberg.

Den nedåtgående trenden syns tydligare i andra delar av Europa. Länder som Grekland, Polen och Ungern befinner sig alla i en autokratiseringsprocess.

ANNONS

– Den demokratiska tillbakagången är särskilt märkbar i Östeuropa och Syd- och Centralasien, medan Latinamerika och Karibien går emot den globala trenden och blir alltmer demokratiska, säger Staffan I. Lindberg, professor vid den statsvetenskapliga instituionen i Göteborg och föreståndare för V-Dem-institutet.

Läs mer: S: Regeringen sviker löftet till sjukvården

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS