News55

Elsa, 70, skulle vräkas – tog sitt liv

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 maj 2017

Den multisjuka Elsa i Nyköping fick reda på att hon skulle vräkas och hade ingenstans att ta vägen. Till slut såg hon ingen annan utväg än att ta sitt eget liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elsa, som egentligen heter något annat, led av flera olika sjukdomar som fibromyalgi, IBS, Sjögrens syndrom, hjärtproblem, diabetes, artros och psoriasis. Dessutom hade Elsa även drabbats av tre hjärtinfarkter, rapporterar sn i Nyköping.

Elsa led även av psykiska problem, något som bidrog till att samtalen med barnen som båda bor i Nyköping skedde allt mer sällan. Något som varit ett ömsesidigt beslut då varken Elsa eller hennes barn har orkat ha regelbunden kontakt med varandra, men om det varit så att Elsa behövt hjälp med något har alltid hennes barn ställt upp på sin mamma.

Elsa skickade ett SMS till sin dotter tidigt på morgonen den 14 mars där hon skrev att hon skulle vräkas från sin lägenhet och att hon inte hade någonstans att ta vägen.

      LÄS MER: Äldre kvinna svalt till döds på äldreboende

Lägenheten var belamrad av sopor

Dottern hade inga invändningar mot beslutet om vräkningen då Elsas lägenhet förfallit rejält och blivit belamrad av sopor samt att hennes djur gjort sina behov inomhus. Men Elsas dotter oroas över var hennes mamma ska ta vägen. Elsa har tidigare bett om att få flytta till ett boende anpassat för hennes behov och båda hennes barn har slagit larm om misären i hennes hem och bett om att deras mamma ska få plats på ett äldreboende.

Dagen innan Elsa skulle vräkas skickar hon ett mejl till sin handläggare där hon skriver ”Blir det koja i skogen?”.

När Elsas dotter desperat försöker få tag på sin mamma utan framgång börjar hon ana oråd. 40 minuter innan Elsa ska vräkas är hennes dotter på plats på parkeringen utanför Elsas lägenhet i Brandkärr men ingen aktivitet syns i lägenheten.

ANNONS

     LÄS MER: 81-åriga vardagshjälten Elsie överfölls av gäng

Vräkningspatrullen anländer

Personal från Kronofogden, HSB, Socialtjänsten, Kommunfastigheter och ett saneringsbolag kommer för att genomföra vräkningen av 70-åriga Elsa.

– Nio personer ska vräka min psykiskt sjuka mamma. Jag säger att jag tror att mamma är död men ingen tar mig på allvar, säger dottern till sn.

De ringer på dörren och ropar i brevinkastet men ingen vare sig öppnar eller svarar. Efter en stund får man fram en huvudnyckel och dottern upprepar ”Jag tror att mamma är död”.

Klockan 13.30 tar man sig in i lägenheten och hittar Elsa som inte längre är vid liv.

Barnen är mycket kritiska till att deras mamma inte fick den hjälp hon behövde för att kunna leva ett drägligt liv.

– Hur kan någon få leva såhär? Det var många som visste hur det såg ut runt henne. Hon ville komma till Myntan men fick avslag för att hon var för frisk. Dagen då hon skulle vräkas hade hon ingen aning om vart hon skulle ta vägen. Det drev henne nog att ta sitt liv. Vi berättar det här för att det inte ska kunna hända någon annan, avslutar dottern till sn.

ANNONS

 

FLER NYHETER: Mer för dig medlivserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS