News55

Fler svenskar väntas bli pappor på äldre dar

Artikelbild
STOCKHOLM 20060620
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 20 maj 2016Publicerad: 20 maj 2016

Finansmannen PG Gyllenhammar fick nyligen sitt femte barn vid 80 års ålder. I framtiden tros allt fler pensionärer bli pappor.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler pensionärer väntas bli pappor i framtiden, skriver Svenska Dagbladet.

En anledning som anges är att vi lever längre men även att dagens seniorer lever mer aktiva liv än tidigare generationers. De äldre som har god hälsa, såväl fysisk som psykisk, har lättare att känna lust.

Nils Beckman, sköterska och doktor i psykiatri, har forskat om äldres sexualitet och sett hur god ekonomi och en utbildning som överstiger grundskola också inverkar positivt på sexualiteten.

      LÄS MER: Äldre bättre på att ta hand om sin hälsa än yngre

Aktivt sexliv hos de flesta 70-åringar

– Uppåt 70 procent av männen i vår studie på 70-åringar uppger att de har ett aktivt sexliv. Vi vet ju att kvinnor efter menopausen inte kan få barn, men män kan i princip vara fertila hela livet, säger Nils Beckman till Svenska Dagbladet.

Ett exempel är finansmannen P G Gyllenhammar som i januari blev pappa för femte gången vid 80 års ålder.

Enligt 2015 års folkbokföring finns det ytterligare en man som var 80 år när han blev förälder senast. 86 män blev pappor när de var mellan 70 och 79 och fler än 2 000 män var mellan 60 och 69 år. Samtidigt var medelåldern för män som blev pappa under 2015 33,8 år medan medelåldern för förstagångsfäder var 32 år.

ANNONS

      LÄS MER: Hur får vi vara sexuella under livsloppet?

Handlar inte bara om förmågan

Men som Nils Beckman påpekar handlar det inte bara om förmågan att bli pappa. Livet förändras naturligtvis för en man som blir småbarnsförälder vid hög ålder.

– Det är svårt att lägga sig i andra vuxna människors beslut och jag tror inte att det finns en övre gräns där män bör låta bli att bli fäder. Men man bör fråga sig själv hur mycket man orkar och hur gammal man kommer att vara när ens barn tar studenten, finns man ens med då, säger Nils Beckman.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS