News55

Forskning: Så viktig är beröring för vårt välbefinnande

Artikelbild
En kvinna i 90-årsåldern har på ett fult sätt blivit bedragen på en stor summa pengar.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 nov. 2016

Beröring är oerhört viktigt för människors välbefinnande, skriver Dagens Nyheter. Hela livet njuter vi av beröring, det visar en studie där de äldsta deltagarna var över 80. – De äldsta njöt mest, troligen för att de inte är vana vid att någon rör vid dem på det här sättet, säger Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskning visar att beröring kan vara ett sätt att motverka stress, stilla smärta och skapa känslomässiga band och är således mycket viktigt för människans välbefinnande, skriver Dagens Nyheter. Beröring är faktiskt så viktigt för oss att vi har ett eget njutningssinne i nervsystemet, förklarar Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap vid Linköpings universitet.

– Har man ett stort behov av beröring, är det smärtsamt att inte få det, och det kan leda till nedstämdhet och depression, säger Håkan Olausson till Dagens Nyheter.

      LÄS MER: Finska postanställda ska ta seniorer på promenad

Svenskt forskarlag står bakom viktig upptäckt

Håkan Olausson är en av de som upptäckte att det som kallas långsamma beröringsfibrer finns över hela kroppen förutom på hårlösa ytor. Olausson var med och tog reda på nervfibrernas minst sagt komplexa funktion.

– Signaler från de långsamma beröringsfibrerna går rakt in i den del i hjärnan som reglerar känslor, men också till många andra områden som belöningscentrum och den bakre delen av hjärnan som har med social förmåga att göra.

– De långsamma beröringsfibrerna aktiveras mest vid 32 grader – människans hudtemperatur. Det visar att de utvecklats för att reagera på mänsklig beröring, berättar Håkan Olausson för Dagens Nyheter.

Men hastighet och temperatur är bara två av flera komponenter som ska samspela för att beröring ska kännas behaglig. Vem som rör en, när och vilken dagsform man har är lika betydelsefullt och allt är också individuellt.

ANNONS

      LÄS MER: Därför behöver vi “onödiga” serviceyrken

Avsaknad av beröring kan leda till ångest

Forskningen visar att beröring kan ha en dämpande funktion när det kommer till smärta. Nästa steg är att ta reda på om så också är fallet när det kommer till så kallad social smärta eftersom det är samma områden i hjärnan som aktiveras även i situationer när man till exempel känner sig utfryst.

– Vår hypotes är att den som njuter extra mycket av beröring får mer ångest av att känna sig socialt utesluten. Men det kan också vara tvärtom, att det är den som inte njuter som lider mest, säger Håkan Olausson till Dagens Nyheter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS