News55

Hbtq-personer riskerar att diskrimineras i äldrevården

Så lurade anställd på bank äldre på miljoner
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 jan. 2017

Endast nio procent av landets kommuner har utbildat personal i vård och omsorg av hbtq-personer. Det visar en kartläggning från 2013 som Socialstyrelsen har gjort. Detta skapar oro bland landets åldrande hbtq-personer, skriver Corren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur kunde det vara att som hbtq-person växa upp i en tid när din könsidentitet klassades som ett sjukdomstillstånd? Anna Siverskog har intervjuat hbtq-personer i en avhandling som bland annat belyser hur det är att åldras som sådan i Sverige idag, det rapporterar tidningen Corren.

– De har ofta tuffa och våldsamma erfarenheter och har förlorat mycket. Men det handlar också om kampen för rättigheter, säger Anna Siverskog till Corren.

I avhandlingen “Queera livslopp – Att leva och åldras som lhbtq-person i en heteronormativ värld” har Siverskog intervjuat 20 hbtq-personer i olika åldrar om deras erfarenheter av att vara hbtq förr i tiden jämfört med idag. I intervjuerna framkommer att många känner oro för att de ska diskrimineras inom äldrevården, berättar Anna Siverskog.

– Äldrevården är heteronormativ och dessa personer osynliggörs. Det kan handla om att fråga ”Har du haft en fru?” istället för ”Har du haft en partner?”. Det kan leda till tystnad hos en person som levt större delen av livet i diskriminering, säger Anna Siverskog.

      LÄS MER: Barbro Westerholm: “Vi behöver fler årsrika i beslutsfattande positioner”

Bristande kunskaper om vård och omsorg av hbtq-personer

Enligt en kartläggning från 2013 som Socialstyrelsen har gjort framkommer att endast nio procent av Sveriges kommuner satsar på att utbilda sin personal i vård och omsorg av hbtq-personer. Kartläggningen visar också att få kommuner bedriver att aktivt arbete för likabehandling för hbtq-personer. Äldre hbtq-personer riskerar därför att diskrimineras inom äldrevården.

– Den här gruppen har hamnat mellan stolarna. Äldrevården utgår från att de äldre är hetero, om sexualiteten alls erkänns. Det spelar jättestor roll och kan få stora konsekvenser i en människas liv.

ANNONS

Men mycket kan komma att förändras på tio år, tror Anna Siverskog. De som intervjuas i avhandlingen bär fortfarande sina erfarenheter av diskriminering och förtryck med sig, men använder också dem för att utmana normer kring sexualitet och könsidentitet, likväl som bilden av en åldrande person.

– De dejtar och hänger på internet. Använder sexleksaker och drömmer om att uppleva sin första Pridefestival. Men det är viktigt att tänka på att de inte är en homogen grupp, de har olika erfarenheter, säger Anna Siverskog till Corren.

        FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS