News55

Marianne Rundström efter avhoppet: "Jag kastar mig ut i en okänd verklighet"

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 maj 2017

Den uppskattade programledaren Marianne Rundström, 66, har som tidigare rapporterats sagt upp sig från SVT och ska nu pröva lyckan som frilans. Den uppståndelse som Rundströms avhopp har väckt har kastat ljus på en minst sagt omdebatterad fråga: äldres möjligheter på arbetsmarknaden. – Det går framåt! Men med myrsteg, säger Marianne Rundström till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var efter torsdagens avsnitt av SVT:s program “Gomorron Sverige” som det blev känt att den uppskattade programledaren Marianne Rundström, 66, hade beslutat att lämna sin arbetsplats. Nyheten har väckt stor uppståndelse både bland kollegor och allmänheten.

– Jag är fullkomligt omtumlad och enormt glad över den här floden av positiva reaktioner. Brev, kommentarer på sociala medier, blommor och folk på gatan som kommer fram i mängd. Det är lite som att ha varit på sin egen begravning, säger Marianne Rundström till News55.

“Public service borde i täten för förändring”

      LÄS MER: Marianne Rundström talar ut efter avhoppet

Marianne Rundströms avskedsansökan har också kastat ljus på en minst sagt omdebatterad fråga: äldres möjligheter och rättigheter på arbetsmarknaden. Att det är ens födelsedag, inte ens kompetens, som sätter P för en fortsatt anställning är enligt Marianne Rundström befängt.

– Det är ju helt galet. Gränsen 67 år sattes för 104 år sedan och det har hänt otroligt mycket med människan och samhället sedan dess. En 67-åring i dag är ljusår från vad en 67-åring var 2013.

Särskilt problematiskt blir det när ålderismen får fäste på arbetsplatser där en bred representation är särskilt viktigt, tycker Marianne Rundström. Public service är ett sådant exempel.

– Jag tycker att Public service har ett speciellt ansvar för att spegla hela samhället, etniskt, könsmässigt och åldersmässigt. Nu ersätts det gamla morgonprogrammets programledare med idel vita 40-åringar. Jag önskar att Public service gick i täten för en förändring. De är faktiskt inte tvingade att säga upp folk på 67-årsdagen. Jag däremot kände mig tvingad att säga upp mig för att hitta fortsatta möjligheter när jag nu vill fortsätta arbeta.

ANNONS

“Skicka arbetsgivarna på kurs”

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

Men vilka åtgärder krävs då för att komma tillrätta med problemet?

– Det viktigaste ligger i politikernas händer. Där börjar det röra sig men det går för långsamt! Och även om 67-årsgränsen förändras måste ju arbetsgivarna också vilja ha den erfarna arbetskraften. Skicka dom på kurs så att de lär sig hur människan och samhället förändras!

– Alla våra grannländer har gjort det möjligt för människor att arbeta längre, men det har krävt ett långvarigt och målmedvetet arbete, inte minst med attityder. Kan dom, kan vi. Samhället måste i stort se människan, inte ålder!

Marianne Rundström beskriver det som att hon delvis kastar sig ut i en okänd verklighet nu när hon ska pröva lyckan som frilans. Och även om hon redan nu har uppdrag som både väntar och lockar ser hon de många som i sin omgivning inte är lika privilegierade.

Därför hoppas hon att den debatt som har uppstått efter hennes uppsägning från SVT kan leda till förändring.

“Det går framåt! Men med myrsteg”

ANNONS

– Jag hoppas förstås att debatten som har kommit av att jag har sagt upp mig från SVT gör att vi kommer ytterligare ett steg mot målet att den som vill och kan ska kunna fortsätta jobba. Förslaget med en övre gräns på 69 år ligger redan på riksdagens bord. Detta är bra, men egentligen vill jag inte ha någon övre gräns alls.

– Jag är förstås enormt glad, framför allt för att frågan hamnar i strålkastarljuset. Det går framåt! Men med myrsteg, avslutar Marianne Rundström till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS